Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Frekvence zaznamu stopare

Scheduled Pinned Locked Moved Tracker
    stopař
    5 Posts 3 Posters 47 Views 3 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • FlorianJaF Offline
      FlorianJa
      last edited by

Zdravim, v aplikaci jsem nikde nenasel. Je mozne (pripadne je v planu do budoucna) si pro zaznam stopare zvolit frekvenci? Nebo opacne, zadat si pozadovanou vzdalenost mezi ulozenymi body?
      Jde to samozrejme odfiltrovat ve vyexportovanem souboru nejakym externim programem, ale hodilo by se mit moznost si to nastavit primo v aplikaci.

Jakub FaiferJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Jakub FaiferJ Offline
        Jakub Faifer Mapy.com Team Premium @FlorianJa
        last edited by Jakub Faifer

@FlorianJa Dobrý den, zatím to neplánujeme. Záznam se dělá tak čato, aby záznam byl pro všechny druhy dopravy dostatečný.

FlorianJaF 1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • Jan BuriánekJ Online
          Jan Buriánek Mapsters Premium
          last edited by Jan Buriánek

Frekvence stopaře nastavitelná není. A z dlouhodobého používání s tím nakonec musím souhlasit. Prostě co nejjednodušeji. Zapnu stopaře a na konci uložím.

Frekvence je cca po 20m, což je pro drtivou většinu použití naprosto vyhovující. Záznam je dostatečně jemný a přitom neobsahuje zbytečné množství dat, tedy nadbytečných souřadnic těsně u sebe, které akorát vytváří problémy při vykreslování.

Pokud někdo potřebuje jemnější záznam, z nějakého opodstatněného důvodu, může použít pro záznam jiný program. Zkoušel jsem to (v rámci analýz výškového profilu), a nakonec jsem rád, že v Mapy.com žádná nastavení nejsou! A takto to mohou používat (a používají) miliony lidí. K naprosté spokojenosti.

V tom jiném programu jsem musel před cestou nastavit parametry, jinak mohl být záznam k ničemu. Měj jsem to nastavené pro jízdu na kole, a pak jsem jel na kánoi. A záznam nebyl, asi ho to celý vyhodnotilo jako zastávku... Čili znamená to zase další starosti navíc, a to před zahájením cesty, kdy na nějaké nastavování není čas.

U Garmin zařízení bývá předvolený záznam každou 1sec, což vytváří naprosto zbytečně velké gpx soubory, které je pak akorát problém ve větším množství zpracovávat, a ve výsledku je pak potřeba je redukovat. Jediná výhoda může být, že u přesného záznamu (v otevřeném terénu) mohou být lépe prokreslené zatáčky. Ale na celkový obraz běžné stopy (pěší, na kole apod.) to vliv nemá, a pokud ano, tak spíš negativní (více nepřesných dat).

Jediná nevýhoda stopaře Mapy.com je v tom, že máte-li zapnuté pozastavování záznamu, tak nebudete mít zaznamenané stoupání na rozhlednu.
          Jinak je ale pozastavování stopaře skvělá věc, v aktivitách máte započítané časy jen za pohybu, tedy je správně i průměrná rychlost pohybu.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • FlorianJaF Offline
            FlorianJa @Jakub Faifer
            last edited by

@Jakub-Faifer Ja si chtel naopak frekvenci snizit, napr. na 50 km pesi chuze me nezajima bod kazdych 10 metru. Rikal jsem si, ze by to treba mohlo mit i vliv na vydrz baterky a chtel to jen zkusit.
            Kazdopadne diky za odpoved, budu si gpx soubory nadale filtrovat v jinem programu

• Jan BuriánekJ Online
              Jan Buriánek Mapsters Premium
              last edited by Jan Buriánek

Na spotřebu baterie frekvence záznamu vliv nemá.
              Čip polohy při mapových aplikacích musí trvale běžet (bez ohledu na frekvenci zápisu), a jestli se tu a tam (z pohledu procesoru) přidá pár byte do paměti (tedy přidá do souboru jeden řádek souřadnic), to se na spotřebě projeví možná teoreticky, ale rozhodně ne prakticky. Ještě k tomu musí běžet nějaký vyhodnocovací algoritmus, který to ukládá, ale opět, z pohledu ostatních běžících procesů, je to jako kapka v moři 🙂

• First post
                Last post