Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Problémy se záznamem Stopaře

Scheduled Pinned Locked Moved Tracker
    15 Posts 4 Posters 207 Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Jan BuriánekJ Offline
      Jan Buriánek Mapsters Premium
      last edited by

Ještě napíšu, že je otázka, co se vlastně uspává - zda aplikace Mapy nebo systémové zjišťování polohy. Čím dál víc si myslím, že problém je právě ta poloha od SGP (Služby Google Play).

Umím programovat, ale neumím programovat aplikace v Androidu, takže následující text je jen můj odhad. A docela by mě zajímalo vyjádření od nějakého programátora z týmu Mapy.

Apka Mapy.com má polohu od SGP, to už výše i potrvdila Ewelina. Stejnou službou je poskytována poloha i pro mobilní prohlížeč, tedy weby s běžícím JavaScriptem.
      A tam jsou dvě možnosti, jak polohu číst
      ● jednorázově příkazem - navigator.geolocation.getCurrentPosition()
      ● opakovaně sledováním události - navigator.geolocation.watchPosition() - to zapne posluchač, který reaguje pokaždé, když systém oznámí změnu polohy. Jinak to sám nečte.

Předpokládám, že v aplikacích to bude podobné. Mapy.com to pravděpodobně čtou jen tou opakovanou událostí, tedy mají na systém navěšený posluchač, a jakmile systém vydá událost, automaticky se spouští část kódu v apce Mapy, která to zpracuje (podle vzdálenosti od předchozí pozice to vyfiltruje nebo uloží do záznamu novou polohu).

Událost změny polohy je za pohybu cca více jak jednou za vteřinu. Jeli rozsvícený display, není s tím problém. Ale jakmile se mobil uspí, je možné, že systém prostě přestane polohu sám vydávat. Prostě šetří baterii. Pokud není nějaká aplikace, i třeba systémová, která si polohu opakovaně vyžaduje. Pokud ano, pak systém (SGP) polohu určuje na žádost té jiné aplikace a když už ji určí, tak i zřejmě vydá událost, tedy spustí se i obslužná rutina v Mapy.com. Pak záznam běží i na pozadí.

Pokud to tak je, pak by měla pomoct ta výše zmiňovaná aplikace "GPS Connected Pro".

Teď budu spekulovat: třeba to, že mám zapnutou možnost určení polohy v nouzi způsobí, že systém pravidelně hledá pozici, aby měl k dispozici poslední pozici co nejvíce aktuální, když pak bude uživatel telefonovat a bude zrovna někde mimo signál GPS. Nebo cokoli jiného podobného.

S těmi výpadky se setkává kde kdo, to vím z mých cestovatelských akcí s mnoha různými lidmi a i na základě mého webu. Většinou je to ale řada kratších výpadků, tak to lidé neřeší. V oddáleném pohledu na celou stopu to ani není vidět, takže o tom ani neví.

Může to být i o tom, že třeba uživatelé mají zapnuté přidávání pozice k fotkám. Takže ani nemusí kouknout na Mapy, aby je probouzeli, stačí občas fotit. No a SGP musí najít polohu vždy hned při puštění fotoaparátu, aby měl k fotkám co přiřadit. A takto by se dalo pokračovat, třeba sociálními sítěmi. Každou chvilku lidé kouknou, co je nového (závislost na soc sítích), a systém nejspíš také hledá polohu, protože to mají povolené, aby bylo vše aktuální a co nejblíže uživateli.
      Nebo můžou s někým sdílet polohu třeba přes Google, a SGP také musí běžet. Atd.

Je tedy pravděpodobné, že větší výpadky máme my, co máme tyto "nesmysly" povypínané. Při zhasnutí mobilu pak není nic, co by si vyžadovalo pozici, takže Android šetří baterii...

Každopádně, pokud nainstalování aplikace, která bude udržovat aktivní SGP pomůže, a výpadky přestanou, pak zřejmě nejsem daleko od pravdy.

V tom případě by ale stačilo, kdyby to bylo součástí Mapy.com, tedy to, co dělá ta jiná aplikace. Zřejmě jen v pravidelných intervalech požádat o polohu, ne jen čekat na událost.
      Jeli to tak, zkusil bych, býti programátorem apky jako jsou Mapy, nastavit při spuštění stopaře setInterval(), třeba na 5sec s požádáním o pozici .getCurrentPosition() a tento interval resetovat vždy, když přijde pozice sama na základě .watchPosition(). To by zajistilo, že se bude pozice číst i v "uspaném" stavu SGP, i když ne tak často. Samozřejmě, neuspává-li se samotná apka, což musí být uživatelsky nastaveno, ale to je základ.

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 1
      • Standa KomínekS Online
        Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Buriánek
        last edited by Standa Komínek

@Jan-Buriánek said in Problémy se záznamem Stopaře:

Je tedy pravděpodobné, že větší výpadky máme my, co máme tyto "nesmysly" povypínané. Při zhasnutí mobilu pak není nic, co by si vyžadovalo pozici, takže Android šetří baterii...

Programátor sice nejsem, ale i tak moc děkuji za obsáhlý příspěvek. Princip jsem z toho snad pochopil 🙂

Kromě Map, meteoradaru, Googlu a předpovědi počasí už u jiné aplikace neomezený přístup k poloze nemám. Takže tohle bude asi můj případ.

Každopádně Služby Google Play tam nikde nevidím... Ta je zahrnuta pod tím Googlem? Pak je tam teda ještě Carrier Services, to bude ale předpokládám asi něco jiného? U ní navíc není volba neomezeného přístupu k poloze, ale jen při používání (tedy stejně jako bylo ještě minulý rok u Mapy.cz).

Zkusím ještě znovu restart telefonu a překontrolovat vše možná nastavení, zda tam nedošlo ke změně. Pokud ani to nepomůže, tak pak bych teprve zkusil nainstalovat tu aplikaci "GPS Connected Pro". Nerad totiž instaluji cokoliv, co v mobilu není bezpodmínečně nutné 🙂

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Jan BuriánekJ Offline
          Jan Buriánek Mapsters Premium @Standa Komínek
          last edited by

@Standa-Komínek
          Carrier Services jsou nějaké služby pro operátora, ty se toho netýkají.
          Nevím, co máš za značku, já Samsung, a ten má vlastní UI a mnoho věcí se nastavuje jinak, než na čistém Androidu nebo v mobilech jiných výrobců, takže takhle těžko poradím, kde hledat Služby Google Play. Každopádně je to systémová aplikace a pro její zobrazení se zřejmě musí vždy zvolit někde v menu, že si přeješ zobrazit i systémové aplikace.
          Jinak anglicky v originále je to: Google Play Services
          Nejspíš to mít trvale povolené bude, a jako v mém případě to bude zašedlé, stejně to nejde měnit. Popravdě, jednou jsem to tam takto někde viděl, netuším jak jsem se k tomu dostal a už to znovu taky nemůžu najít......

Ta apka je "GPS Connected", to "Pro" je pak placená verze. Zda je neplacená nějak omezena, nebo jen s reklamami, netuším.

• Standa KomínekS Online
            Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Buriánek
            last edited by

@Jan-Buriánek Jo, když jsem ty problémy se Stopařem řešil loni, tak jsem Google Play Services po dlouhém hledání také někde našel a teď se mi to opět nedaří. Ale jak píšeš, tam zřejmě problém nebude - ani s přístupem, ani s aktualizací (nebyl ostatně ani minule).

Uvidím co ten restart a pak kdyžtak ta pomocná apka. Pokud se teda vývojáří map do té doby nepokusí a ten tvůj návrh 🙂

• Jan BuriánekJ Offline
              last edited by Jan Buriánek

@Standa-Komínek No ten návrh... to sem neformuloval zrovna šťastně, jenže upravit příspěvky po nějakém čase nejde. Zase kecám do něčeho, co nevím s jistotou. Měl jsem napsat, že pokud by se potvrdilo, že výpadky jsou kvůli uspávání GPS (protože systému nic nedává důvod počítat pozici), a např. ta apka GPS Connected pomůže, tak by takovou funkčnost mohli vývojáři přidat do Mapy.com. Ale jak to ta apka bude dělat, aby udržela GPS v chodu, netuším.
              Vycházím z toho, že pisatel na fb psal s jistotou, že to pomůže... Což mi právě zapadá do té mé "hypotézy", že s výpadky většina problém nemá, protože prostě mají v mobilu kde co (což je poslední dobou i můj případ, mám tam i fb kvůli webu), a to kde co si různě vyžaduje pozici. Pozice je tak aktivní, a je dostupná i pro Mapy.cz
              Ale nemusí to tak být.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • Standa KomínekS Online
                Standa Komínek Premium Master trip planner
                last edited by Standa Komínek

Všechna nastavení se zdají být v pořádku, telefon restartován. Dnes vyzkoušeno na 110km trase na kole a problém pořád trvá 😞 Nechal jsem pak puštěný i meteoradar kvůli GPS, ale žádná změna.
                Zkusím tedy nainstaloval tu apku GPS Connected...

Jan KuchařJ 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                • Jan KuchařJ Offline
                  Jan Kuchař Backseat navigator @Standa Komínek
                  last edited by

@Standa-Komínek
                  No nevím ale myslím že to to píše Honza Buriánek také moc nepomůže.
                  Já jsem řešil problémy s výpadky ve Stopaři dlouhodobě, a nic nepomohlo.
                  Nakonec jsem přešel se záznamem trasy na jinou aplikaci (https://gpslogger.app) a následně importuji do Aktivity. Zkoušel jsem několikrát i současný záznam na této aplikaci a ve Stopaři a z GPSlogger byl záznam v pořádku ve ve Stopaři výpadky.
                  Tedy telefon měl po celou dobu aktivní GPS a přesto aplikaci Mapy.cz to nijak nepomohl aby byl záznam v pořádku. Takže evidentně je problém v aplikaci Mapy.cz s určováním polohy prostě nějak neumí správně pracovat.

• Standa KomínekS Online
                    Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Kuchař
                    last edited by

@Jan-Kuchař Díky moc za další poznatky! Řeším to podobně - na kolo jsem kvůli těmto problémům se Stopařem dokonce pořídil cyklocomputer, který zaznamenává trasu dle GPS a následně přes GPX exportuji do aktivit v mapách... Jen je tam problém s těmi pauzami, takže se to pak musí ručně ladit, aby nebyla zkreslena průměrná rychlost aktivity. Chci tam totiž mít jen čistý čas pohybu (přijde mi to logičtější). Další problém je u ostatních aktivit jako pěší chůze, lyžování, běžky apod...

Shodou okolností jsem podobně rozsáhlé výpadky Stopaře řešil loni touhle dobou. Pak to bez změny jakéhokoliv nastavení v telefonu začalo "z ničeho nic" chodit bez problémů. Mezi tím jen proběhlo pár aktualizací aplikace Mapy.cz... Takže si pořád myslím, že je zakopaný pes někde v nich. Více jsem se k tomu rozepisoval na starém fóru, ale to už sem bohužel nenalinkuji.

Nezbývá než doufat, že to tady čtou ti správní lidé a Stopaře, resp. přístup k GPS dřív nebo později v odladí. To, že zmiňovaná aplikace (gpslogger), která běžela paralelně s Mapy.cz, fungovala (narozdíl od nich) bez problémů, opravdu nahrává tomu, že je chyba právě v Mapách...

• Standa KomínekS Online
                      Standa Komínek Premium Master trip planner
                      last edited by

Tak jeden aktuální poznatek z dnešního testu - aplikace GPS Connected nepomohla, výpadky Stopaře trvají pořád.
                      Budu tedy muset přejít na jinou aplikaci pro zaznemenávání trasy, která bude spolehlivá...

• Jan BuriánekJ Offline
                        last edited by

@Standa-Komínek
                        Hm. Já zas mám brutální výpadky výšky. Je vůbec někdo, komu chodí stopař správně? Tedy bez výpadků pozice a/nebo výšky?

Mě to nedělá výpadky trasy, takže u stopaře zatím zůstávám. Jezdím tak ob den a kdo to má furt stahovat a importovat. A navíc na to pouštět další apku. Alespoň, že můžeš přes můj web převést zastávky na segmenty, takže máš po importu správný čas aktivity. To je ale další mezioperace. Na to nemám čas...

Asi nezbývá než doufat, že až se v Mapy.com oklepou z toho přechodu na premium a rozchoděj funkce na hodinkách, začnou se zas snad trochu více věnovat outdoru. A opravám zásadních chyb, jako je aktuálně nenatáčející se mapa za pohybu. To zase hodně trápí mě, potřebuju to používat.

• First post
                          Last post