Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Problémy se záznamem Stopaře

Scheduled Pinned Locked Moved Tracker
    18 Posts 4 Posters 454 Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Jan BuriánekJ Offline
      Jan Buriánek Mapsters Premium @Standa Komínek
      last edited by

@Standa-Komínek
      Carrier Services jsou nějaké služby pro operátora, ty se toho netýkají.
      Nevím, co máš za značku, já Samsung, a ten má vlastní UI a mnoho věcí se nastavuje jinak, než na čistém Androidu nebo v mobilech jiných výrobců, takže takhle těžko poradím, kde hledat Služby Google Play. Každopádně je to systémová aplikace a pro její zobrazení se zřejmě musí vždy zvolit někde v menu, že si přeješ zobrazit i systémové aplikace.
      Jinak anglicky v originále je to: Google Play Services
      Nejspíš to mít trvale povolené bude, a jako v mém případě to bude zašedlé, stejně to nejde měnit. Popravdě, jednou jsem to tam takto někde viděl, netuším jak jsem se k tomu dostal a už to znovu taky nemůžu najít......

Ta apka je "GPS Connected", to "Pro" je pak placená verze. Zda je neplacená nějak omezena, nebo jen s reklamami, netuším.

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 1
      • Standa KomínekS Offline
        Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Buriánek
        last edited by

@Jan-Buriánek Jo, když jsem ty problémy se Stopařem řešil loni, tak jsem Google Play Services po dlouhém hledání také někde našel a teď se mi to opět nedaří. Ale jak píšeš, tam zřejmě problém nebude - ani s přístupem, ani s aktualizací (nebyl ostatně ani minule).

Uvidím co ten restart a pak kdyžtak ta pomocná apka. Pokud se teda vývojáří map do té doby nepokusí a ten tvůj návrh 🙂

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Jan BuriánekJ Offline
          last edited by Jan Buriánek

@Standa-Komínek No ten návrh... to sem neformuloval zrovna šťastně, jenže upravit příspěvky po nějakém čase nejde. Zase kecám do něčeho, co nevím s jistotou. Měl jsem napsat, že pokud by se potvrdilo, že výpadky jsou kvůli uspávání GPS (protože systému nic nedává důvod počítat pozici), a např. ta apka GPS Connected pomůže, tak by takovou funkčnost mohli vývojáři přidat do Mapy.com. Ale jak to ta apka bude dělat, aby udržela GPS v chodu, netuším.
          Vycházím z toho, že pisatel na fb psal s jistotou, že to pomůže... Což mi právě zapadá do té mé "hypotézy", že s výpadky většina problém nemá, protože prostě mají v mobilu kde co (což je poslední dobou i můj případ, mám tam i fb kvůli webu), a to kde co si různě vyžaduje pozici. Pozice je tak aktivní, a je dostupná i pro Mapy.cz
          Ale nemusí to tak být.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            Standa Komínek Premium Master trip planner
            last edited by Standa Komínek

Všechna nastavení se zdají být v pořádku, telefon restartován. Dnes vyzkoušeno na 110km trase na kole a problém pořád trvá 😞 Nechal jsem pak puštěný i meteoradar kvůli GPS, ale žádná změna.
            Zkusím tedy nainstaloval tu apku GPS Connected...

Jan KuchařJ 1 Reply Last reply Reply Quote 1
            • Jan KuchařJ Offline
              Jan Kuchař Local expert Backseat navigator Master trip planner @Standa Komínek
              last edited by

@Standa-Komínek
              No nevím ale myslím že to to píše Honza Buriánek také moc nepomůže.
              Já jsem řešil problémy s výpadky ve Stopaři dlouhodobě, a nic nepomohlo.
              Nakonec jsem přešel se záznamem trasy na jinou aplikaci (https://gpslogger.app) a následně importuji do Aktivity. Zkoušel jsem několikrát i současný záznam na této aplikaci a ve Stopaři a z GPSlogger byl záznam v pořádku ve ve Stopaři výpadky.
              Tedy telefon měl po celou dobu aktivní GPS a přesto aplikaci Mapy.cz to nijak nepomohl aby byl záznam v pořádku. Takže evidentně je problém v aplikaci Mapy.cz s určováním polohy prostě nějak neumí správně pracovat.

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Kuchař
                last edited by

@Jan-Kuchař Díky moc za další poznatky! Řeším to podobně - na kolo jsem kvůli těmto problémům se Stopařem dokonce pořídil cyklocomputer, který zaznamenává trasu dle GPS a následně přes GPX exportuji do aktivit v mapách... Jen je tam problém s těmi pauzami, takže se to pak musí ručně ladit, aby nebyla zkreslena průměrná rychlost aktivity. Chci tam totiž mít jen čistý čas pohybu (přijde mi to logičtější). Další problém je u ostatních aktivit jako pěší chůze, lyžování, běžky apod...

Shodou okolností jsem podobně rozsáhlé výpadky Stopaře řešil loni touhle dobou. Pak to bez změny jakéhokoliv nastavení v telefonu začalo "z ničeho nic" chodit bez problémů. Mezi tím jen proběhlo pár aktualizací aplikace Mapy.cz... Takže si pořád myslím, že je zakopaný pes někde v nich. Více jsem se k tomu rozepisoval na starém fóru, ale to už sem bohužel nenalinkuji.

Nezbývá než doufat, že to tady čtou ti správní lidé a Stopaře, resp. přístup k GPS dřív nebo později v odladí. To, že zmiňovaná aplikace (gpslogger), která běžela paralelně s Mapy.cz, fungovala (narozdíl od nich) bez problémů, opravdu nahrává tomu, že je chyba právě v Mapách...

last edited by

Tak jeden aktuální poznatek z dnešního testu - aplikace GPS Connected nepomohla, výpadky Stopaře trvají pořád.
                  Budu tedy muset přejít na jinou aplikaci pro zaznemenávání trasy, která bude spolehlivá...

• Jan BuriánekJ Offline
                    last edited by

@Standa-Komínek
                    Hm. Já zas mám brutální výpadky výšky. Je vůbec někdo, komu chodí stopař správně? Tedy bez výpadků pozice a/nebo výšky?

Mě to nedělá výpadky trasy, takže u stopaře zatím zůstávám. Jezdím tak ob den a kdo to má furt stahovat a importovat. A navíc na to pouštět další apku. Alespoň, že můžeš přes můj web převést zastávky na segmenty, takže máš po importu správný čas aktivity. To je ale další mezioperace. Na to nemám čas...

Asi nezbývá než doufat, že až se v Mapy.com oklepou z toho přechodu na premium a rozchoděj funkce na hodinkách, začnou se zas snad trochu více věnovat outdoru. A opravám zásadních chyb, jako je aktuálně nenatáčející se mapa za pohybu. To zase hodně trápí mě, potřebuju to používat.

last edited by Standa Komínek

Narazil jsem na další problém se Stopařem. Když zaznamenám trasu (stále občasné výpadky, ale asi opravdu pomáhá občas mapu "probudit", pořád zkouším různé varianty...) a zobrazím ji na webu v aktivitách, tak při najetí myší na jakékoliv místo trasy by se měla objevit vzdálenost od začátku a vzdálenost do konce trasy.

Pokud ale na trase udělám pauzu (ručním pozastavením ve Stopaři), tak u části od začátku k té pauze se nezobrazuje vůbec nic. Od pauzy k cíli se začnou kilometry "od startu" počítat od té pauzy. Kilometry "do cíle" se zobrazují také až od té pauzy, ale počítají se z celé trasy.

V cíli je tedy vzdálenost "od startu" vzdálenost od pauzy. Vzdálenost "k cíli" je pak délka toho prvního úseku k pauze... Nevím jak se to chová u záznamu, kde je více pauz, já jsem zkoušel na trase s jednou pauzou cca uprostřed. O víkendu jsem takhle zaznamenal dvě celodenní trasy pokaždé s jednou pauzou a u obou se to chová naprosto stejně.

Má někdo podobný problém?

• Jan BuriánekJ Offline
                        last edited by Jan Buriánek

@Standa-Komínek
                        Ahoj, já o tomto problému moc dobře vím, je tam již dlouho.
                        Zkus stopu exportovat a otevři ji na mém webu. Zapni si v menu >zobrazit > zobrazování segmentů. A uvidíš, že je stopa přerušená jako segment, v tom místě, kde jsi ručně dal pauzu. Pravděpodobně.

Při autopauze se segmenty nevytváří, při ruční pauze tedy zřejmě ano. To jsem nezkoušel.

Protože: přesně tak, jak to popisuješ se to chová u importovaných stop s volbou do aktivity. Celkový čas a délka jsou správně (součet délky a času jen platných úseků mezi segmenty).

To je bohužel ten případ, pokud si někdo na mém webu zkrátí stopaře (odřízne zapomenuté vypnutí) a zvolí to jako aktivitu, můj web převede zastávky na segmenty. Po importu takto zkrácené stopy zpět do Mapy.com se správně započítá celkový čas a rychlost jen za pohybu, včetně délky, ale najetí na stopu (i na graf) neukazuje správné mezihodnoty! (nebo neukazuje nic)
                        Navíc segmentů je více, ne jen dva, jako máš pravděpodobně ty v záznamu s jedním ručním přerušením.

Mají to v Mapy.com špatně a vědí to. Komunikoval jsem to s nimi, ale je to už víc jak rok zpátky. Myslel jsem si, že je to problém jen těch importů (a navíc importů s volbou do aktivity a obsahujících segmenty), takže OK, nemá to prioritu.
                        Ale jestli to dělá i při ručním pozastavení stopaře, měli by to opravit.

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Buriánek
                          last edited by

@Jan-Buriánek Ano, dělá to jen při ruční pauze a na záznamu stopy ze Stopaře je to přerušení vidět. Při autopauze je stopa stále vcelku.
                          Každopádně děkuji za vysvětlení a budu doufat, že se tohle někdy opraví.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • First post
                            Last post