Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Chybné plánování tras pro silniční kola

Scheduled Pinned Locked Moved Route Planning & Navigation
    4 Posts 3 Posters 88 Views 5 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • gszuzkaG Offline
      gszuzka Premium
      last edited by gszuzka

Dobrý den,
      už několik let se setkávám při plánování tras pro silniční kolo s nelogickým trasováním, kdy mě Mapy odklání z cest 1. a 2. třídy. To tak nelogicky, že jsou objízdné trasy delší a často po nezpevněných cestách. Nebo ve městech mě místo po hlavní vedou bočními uličkami. V zahraničí typu Španělsko jsou cesty 1. třídy v Mapách značené zeleně, což může mylně vypadat jako dálnice, ale na silničním kole se zde běžně jezdí, paradoxně úsek na první fotce je jedinou možností, jak se dostat z Calpe směr Altea, ale Mapy tuto cestu cíleně ignorují a vedou silniční kolo po čárkované cestě u moře.
      Je možné někde nastavit, aby Mapy upřednostňovaly pro silniční kolo hlavní cesty bez zbytečných zkratek a odboček?

Pro ukázku, jak tyto bugy vypadají:

Cesta z Calpe směr Altea
      Aby mě Mapy vedly po zelené, musela jsem doplnit 20 průjezdních bodů... Cesta bez vložených bodů by vypadala od bodu 68 takto:
      Snímek obrazovky 2025-12-04 123249.png

Další ukázka nelogického zkracování z hlavní cesty:
      Snímek obrazovky 2025-12-04 123958.png

Místo po hlavní cestě nabízí "zkratku" horším terénem paradoxně nebezpečnější cestu:
      Snímek obrazovky 2025-12-04 124115.png

Místo plánování pro silniční kolo přepínám trasování pro auto, kdy mi naklikání trasy trvá 5 minut, u silničního kola mi tato trasa trvala naklikat 20 minut. Bohužel když chci část trasy jet po cyklostezce, musím přepnout na kolo a trasu podrobně kontrolovat.

Toto se mi pravidelně děje i v ČR. Není to jen v zahraničí. Věřím, že by změna prioritizování tras ulehčilo plánování mnoho lidem. Předem děkuji za zvážení návrhu.

EwelinaE 1 Reply Last reply Reply Quote 2
      • EwelinaE Online
        Ewelina Mapy.com Team Premium @gszuzka
        last edited by

@gszuzka Dobrý den,
        moc děkujeme za vaši zpětnou vazbu! 🙂 Informace jsem předala kolegovi, který se stará o routing pro kola. V plánovači jsou v přípravě změny, takže takové podněty nám opravdu pomáhají vylepšovat trasování a zajišťovat, aby bylo logičtější a pohodlnější pro cyklisty.
        Děkujeme, že nám pomáháte Mapy zlepšovat!
        Zdravím z Map,
        Ewelina

gszuzkaG 1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • gszuzkaG Offline
          gszuzka Premium @Ewelina
          last edited by

@Ewelina Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď. 😊 Pokud by bylo potřeba, můžu poslat více příkladů, i z Čech. Jsem ráda, že máte připravené změny v plánovači pro kola, snad bude toto jedna z nich.

lm386L 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • lm386L Offline
            lm386 Backseat navigator @gszuzka
            last edited by lm386

@gszuzka Já osobně se silnicím 1. třídy vyhýbám jako čert kříži - jezdit po nich pokládám za sebevraždu.

Mě by se hodil nástroj, který by klikáním po trase volil mou vybranou trasu bez použití těch bodů. Rozumějte : aby ty body nešly v trase vidět. Plánování trasy takovým způsobem by mohla být rychlovka.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • First post
              Last post