Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

vyhnout se placeným úsekům

Scheduled Pinned Locked Moved Route Planning & Navigation
    7 Posts 4 Posters 142 Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Jarmila MasárováJ Offline
      Jarmila Masárová Premium
      last edited by

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl při plánovaní trasy mezi "vyhnout se dálnicím" a "vyhnout se placeným úsekům"???
      Děkuji Masárová

EwelinaE Standa KomínekS 2 Replies Last reply Reply Quote 0
      • EwelinaE Online
        Ewelina Mapy.com Team Premium @Jarmila Masárová
        last edited by

@Jarmila-Masárová Dobrý den,
        děkujeme za Vaši otázku, je to téma, na které se naši uživatelé často ptají. Ne všechny dálnice jsou zpoplatněné.
        Možnost „vyhnout se dálnicím“ se vztahuje pouze na dálnice a silnice dálničního typu, tedy komunikace s určitým omezením minimální rychlosti. Klasické silnice I. třídy do toho zahrnuté nejsou. Tato volba je především pro ty, kdo chtějí jet pomaleji, nebo se zcela vyhnout těmto typům komunikací.
        Vynechat zpoplatněné úseky se týká pouze těch dálnic, kde je potřeba platit mýtné.
        Zdravím z Map.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Standa KomínekS Online
          Standa Komínek Map Genius Premium @Jarmila Masárová
          last edited by

@Jarmila-Masárová Typický příklad jsou např. dálnice kolem velkých měst, kde slouží zároveň jako "obchvat" a jsou většinou nezpoplatněné.
          V tomto případě vás volba"vyhnout se dálnicím" na tento úsek nepovede, ale volba "vyhnout se placeným úsekům" vás tam povede.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
          • Standa KomínekS Online
            Standa Komínek Map Genius Premium
            last edited by Standa Komínek

Měl bych k tomuto tématu ještě jeden specifický dotaz. Pokud mám nastavenou trasu včetně placených úseků, bylo by možné aby plánovač upozornil na úseky, kde se platí extra mýtné?

Konkrétní případ např. v Rakousku, kde si sice koupím dálniční známku, ale i tak je tam na dálnicích ještě několik míst (většinou tunelů), kde se ještě navíc platí mýtné...

Nejde mi ani tak o to se těmto místům vyhnout, ale spíš o to, aby o nich řidič věděl dopředu, že kromě dálniční známky (se kterou tak nějak počítá automaticky), bude někde platit ještě něco navíc.

Pak jsou taková místa s mýtným také mimo dálnice a tam to pak překvapí ještě víc... Ano, trasa je sice nastavena včetně poplatků, ale u té dálnice s tím člověk počítá, ale mýtnicí je pak překvapen...

Nebo obecně, aby při plánování trasy bylo na mapě hned přesně vidět, která část trasy je placená (dálnice, mýtné...). A pak už je na každém, jak s touto informací naloží...

Zkuste prosím zvážit, zda by tahle funkce nebyla pro uživatele přínosná... 🙏

draceaneD EwelinaE 2 Replies Last reply Reply Quote 0
            • draceaneD Offline
              draceane Premium @Standa Komínek
              last edited by

@Standa-Komínek Ano, za mě by bylo rovněž skvělé rozlišit a) poplatek typu dálniční známka b) poplatek typu mýtné.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • EwelinaE Online
                Ewelina Mapy.com Team Premium @Standa Komínek
                last edited by

@Standa-Komínek , @draceane Dobrý den, při plánování cesty informace o mýtném najdete také - je tam uvedeno „mýto“. Zdravím z Map, Ewelina
                Snímek obrazovky 2025-12-11 103316.png

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                • Standa KomínekS Online
                  Standa Komínek Map Genius Premium @Ewelina
                  last edited by

@Ewelina Aha, tak toho jsem si doteď nevšimnul, že se tam zobrazuje i mýtné. Resp. možná všimnul, ale bral jsem to jako poplatek za dálnici, nikoliv jako samostatné mýtné... Moje chyba 😇

Nicméně jak jsem psal v tom svém příspěvku - pokud by šlo tohle zanést do plánované cesty i graficky, bylo by to naprosto dokonalé...

Každopádně minimálně o jednom úseku mimo dálnici, kde se platí mýtné a plánovač tam požaduje místo mýtného dálniční známku bych věděl - nahlásím jako chybu do mapy...

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • First post
                    Last post