Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Využití uložených bodů při návrhu trasy

Scheduled Pinned Locked Moved Ideas for new features
    5 Posts 4 Posters 36 Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Radomir KureckaR Offline
      Radomir Kurecka Premium
      last edited by

V "Mým mapách" mám uložené body. Např. 5 bodů. Potřeboval bych všechny či některé z nich využít při plánování trasy. Např. potřebuji trasu autem mezi dvěma vybranými uloženými body.

Zkoušel jsem všechno možné, ale nepřišel jsem na to jak. Bod mohu smazat, upravit. Ale při překliknutí na záložku trasa, se mi body ztratí.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Jan BuriánekJ Offline
        Jan Buriánek Mapsters Premium
        last edited by Jan Buriánek

Uložené body v Mapy.com mohou být ve dvou variantách:

• skupina bodů
        • samostatné body (jako hvězdičky)

Pokud tvoříte body pravým klinutím do mapy a "přidat vlastní bod", pak vzniká skupina bodů. U té není možné jednotlivé body vkládat do trasy.

Pokud ukládáte bod na mobilu v aplikaci (například zajímavé místo, kde jste), vzniká jednotlivý bod se symbolem hvězdičky. Takové body mají možnost přidávání do plánu.
        Klinete u bodu na tři tečky a zvolíte možnost "trasa". Bod se přidá do plánu. I když přejdete z plánu zase do složky s body, dáte u dalšího bodu volbu trasa, tak se to zase přepne do plánování a budou tam oba body. Takto lze body postupně přidávat do plánu, tedy to, co poptáváte.

Jak jsem psal, u bodů tvořených na webu jako skupina tato volba "trasa" není. Je na to ale řešení:

• exportujte skupinu bodů (je tam na to volba "exportovat")
        • vytvoří se soubor GPX do stažených souborů
        • přetáhněte zástupce stahování toho GPX souboru (nebo přímo soubor) na plochu mapy
        • dojde k importu, zvolte složku, do které se mají body přidat a uložte.
          (soubor pak již nepotřebujete, body budou uloženy ve vašem účtu)

Ve složce pak budete mít body již jako samostatné hvězdičky, u nichž je volba "trasa".

V Mapy.com vědí, že tyto dvě varianty bodů nejsou ideální, a v budoucím plánu je předělat to. Možnost vkládat body do plánu je poptávaná poměrně často, v budoucnu to půjde. Pravděpodobně přímo tak, že body budou viditelné a zvolitelné při plánování. Počítá se i s možností viditelnosti zaznamenaných nebo importovaných stop při plánování.

Řešilo se to také zde. Tam je popsána i možnost řešit to externě, pokud má někdo bodů hodně.

Jan KuchařJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Jan KuchařJ Offline
          Jan Kuchař Backseat navigator @Jan Buriánek
          last edited by

@Jan-Buriánek
          Takto to funguje ale pouze na webu. Pokud v aplikaci, u uloženého bodu, dám tři tečky a zvolím Trasa pod se přidá do plánu jako Cíl, Pokud se přepnu zpět do Moje mapy a zvolím další bod jako Trasa, původní bod (cíl) se nahradí tímto novým bodem.
          Lze tedy v aplikaci plánovat vždy z Moje poloha do jednoho uloženého bodu

Jakub FaiferJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • Jakub FaiferJ Offline
            Jakub Faifer Mapy.com Team Premium @Jan Kuchař
            last edited by

@Jan-Kuchař

uložené body můžete do plánovače přidávat libovolně, protože našeptávač s nimi pracuje, takže pokud víte jak jste je pojmenoval, jsou v našeptávači označeny hvězdičkou. Takových bodů si do trasy můžete dát neomezeně..

Snímek obrazovky 2025-05-30 v 9.11.19.png

Chystá se také nová funkce pro Moje mapy - trvale nad mapou. Pak půjde body do trasy přidávat přímo z mapy.

Jan KuchařJ 1 Reply Last reply Reply Quote 2
            • Jan KuchařJ Offline
              Jan Kuchař Backseat navigator @Jakub Faifer
              last edited by

@Jakub-Faifer
              Ano máte pravdu že takto přidávat body do trasy jde, ale jak píšete musíte si pamatovat jak jste je přesně pojmenovali.
              Pokud mám třeba uloženo několik bodů které obsahují název "parkoviště", a do vyhledávání zadám "parkoviště", nenabídne mi to žádnou položku s hvězdičkou (uložený bod), musím tedy zadat "parkoviště 1" (pokud jsem takto bod uložil) aby mi ho našeptávač nabídnul.
              Pokud mám třeba pod stejným názvem uložené různé body v různých složkách, nabídne mi to všechny takto pojmenované body, a nemusím si být zcela jistý který je ten který chci použít.
              Přitom by stačilo jednoduše k Hromadným funkcím ve složce, přidat volbu "Přidat body do trasy" a prostě body které jsem označil by se do trasy přidali. Myslím že programátorsky by to nebylo až tak náročné.
              Nová funkce kterou zmiňujete, bude určitě také přínosem a usnadnění plánování pro uživatele.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • First post
                Last post