Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Opravené údaje na Moje Mapy

Scheduled Pinned Locked Moved My Mapy
    8 Posts 4 Posters 105 Views
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Milan KaškaM Offline
      Milan Kaška
      last edited by

Jako dlouholetý cykloturista se často v reálu setkávám se situací, kdy polní či lesní cesty (natož pěšiny) už neexistují, ale na Mapy.cz zakresleny jsou. Protože si trasu předem vytvářím v Mapy.cz, musím pak vzniklý problém řešit až na místě (což znamená vrátit se mnohdy i několik kilometrů nebo se pustit pěšky a nést kolo stovku metrů přes oranici apod.). Nekladu to za vinu Mapy.cz (skutečnost se neustále mění a chápu, že není v silách týmu okolo Mapy.cz, aby věděli o každé pěšině). Proto pokud nějakou takovou nesrovnalost objevím, vždy ji přes Chyba v mapě nahlásím, aby se do podobné pastičky nedostali ostatní uživatelé. Obvykle mi přijde mailem potvrzení:
      "Opravili jsme chybu, kterou jste našli a nahlásili. Na serveru Mapy.cz se oprava objeví s nejbližší aktualizací. Děkujeme, že pomáháte zlepšovat Mapy.cz."
      A to je vše. Ve svém profilu v sekci Jak pomáháte tvořit Mapy.cz? mám u položky Opravené údaje = 0. Nula. Jako bych nikdy nic nepomohl opravit. 👎
      Schválně jsem vložil několik fotek, a ano - ty se mi započítávají. Proč ale neevidujete ty opravy? Takhle se nadšeným objevitelem nikdy nestanu. Zatím jsem objevitelem spíš naštvaným...
      Může mi zde prosím někdo kompetentní vysvětlit, proč preferujete hromadné zasílatele fotek a "opravátory" map ignorujete? Fotka v Mapy.cz mne z bahna, do kterého se dostanu díky chybnému mapovému podkladu opravdu nevytáhne... 😠
      Jsem opravdu zvědav na vaše vysvětlení. Vím, že nejsem sám, koho tohle bude zajímat...

Wojtek PyszW 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Wojtek PyszW Offline
        Wojtek Pysz @Milan Kaška
        last edited by

@Milan-Kaška
        Jako bardzo wiekowy turysta rowerowy, znający te problemy odkąd się pojawiły mapy cyfrowe, podpowiem Ci tak:
        Dane do wyświetlania map wykorzystywanych tutaj pobierane są głównie z serwerów Openstreetmap. I tam, u źródła je trzeba poprawić. Można to zrobić wprost na stronie https://www.openstreetmap.org/. Trzeba się tam zalogować i wtedy pojawi się przycisk "Edytuj". Jeszcze lepiej jest użyć zewnętrznego edytora, np. JOSM. Wracając z wycieczki, na której trafiłeś na nieistniejącą drogę (lub o zmienionym przebiegu), bierzesz nagrany ślad, znajdujesz to miejsce na mapie i rysujesz, jak to wygląda w terenie. I wtedy, gdy ja jadę tamtędy, nie muszę już nieść roweru przez krzaki:-)
        Tam wszystkie edycje są automatycznie rejestrowane na konto osoby zalogowanej.
        Istnieje wiele samouczków "mapowania" na Opestreet. Spróbuj! Ty będziesz miał satysfakcję a inni pożytek.

Milan KaškaM 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Milan KaškaM Offline
          Milan Kaška @Wojtek Pysz
          last edited by

@Wojtek-Pysz
          Rozumím. Vím, že Mapy.cz používají mapové podklady z https://www.openstreetmap.org/. Ale proč tedy Mapy.cz možnost opravy chyb v terénu nabízejí ve své webové aplikaci? To tam mohli rovnou dát odkaz na openstreetmap...
          Ano, mohl bych používat openstreetmap jako svůj primární mapový program. Ale ani jedna z jejich vrstev mi nesedí. Zvykl jsem si na (cyklo)turistické Mapy.cz a ty mi plně vyhovují. Používám Mapy.cz od zrušení české mapové aplikace SmartMapsHome a jsem s nimi spokojen. Nejde mi prioritně o získání výhod coby "Nadšený cestovatel", ale rád bych se zde dozvěděl, proč mi Mapy.cz ukazují kolonku Opravené údaje, když do ní ty moje opravy nezapočítávají. To ji tam tedy nemuseli vůbec dávat...

Wojtek PyszW 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • Wojtek PyszW Offline
            Wojtek Pysz @Milan Kaška
            last edited by

@Milan-Kaška said in Opravené údaje na Moje Mapy:

Ano, mohl bych používat openstreetmap jako svůj primární mapový program. Ale ani jedna z jejich vrstev mi nesedí. Zvykl jsem si na (cyklo)turistické Mapy.cz a ty mi plně vyhovují.

Ja Ci nie sugeruję korzystania z innego renderowania danych z Openstreetmap. Tylko podpowiadam taki sposób działania:

• obiekty wprowadzamy i zmieniamy wprost w bazie danych Openstreetmap
            • mapę oglądamy na stronie www lub w aplikacji "Mapy.com".

Zaletą osobistego wprowadzania nowości i zmian jest brak potrzeby korzystania z pomocy pośredników, którym opowiadasz w którym miejscu i co trzeba poprawić. Byłeś w terenie z urządzeniem rejestrującym (telefon, Garmin), masz realny ślad. Sam najlepiej wiesz, jak to wygląda i rysujesz poprawki.

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • Jan BuriánekJ Offline
              Jan Buriánek Mapsters Premium @Wojtek Pysz
              last edited by

@Wojtek-Pysz
              Źle zrozumiałeś pytanie (być może z powodu tłumaczenia). @MILAN KAŠKA nie pytał, jak poprawić dane – on to potrafi. Można to zrobić bezpośrednio w OSM, ale także pisząc bezpośrednio do Mapy.com – patrz załączony obrazek (oznaczone na niebiesko).
              Jeśli tam coś napiszesz, zespół Mapy.com to poprawi i potwierdzi e-mailem, że zmiana została dokonana.

Problem polega jednak na tym, że taka poprawka nie jest wliczana do punktów „Jak pomagasz w tworzeniu Mapy.com” – i właśnie o to pytał autor. Dlaczego te zgłoszenia nie są zaliczane do punktów? (Zobacz załączony obrazek – oznaczone na czerwono).

chyba.jpg

Wojtek PyszW 1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • Wojtek PyszW Offline
                Wojtek Pysz @Jan Buriánek
                last edited by

@Jan-Buriánek
                Pochopil jsem správně. Hlavním tématem byla problematika neudělování bodů za upozornění na chyby.
                A mimochodem jsem chtěl přesvědčit @Milan-Kaška, že osobní oprava mapy přinese lepší výsledek, než říkat a kreslit prostředníkovi, co a jak opravit. A že vytvořit mapu sami je velmi zábavné a dává vám pocit spoluautorství.

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • Jan BuriánekJ Offline
                  Jan Buriánek Mapsters Premium @Wojtek Pysz
                  last edited by Jan Buriánek

@Wojtek-Pysz
                  OK
                  Mapové podklady České republiky nejsou přímo přebírány na Mapy.com pouze z OSM. Mapy.com jsou ryze česká firma, a udržují mapové podklady, které nejsou přímo tvořené uživateli, ale různými institucemi. Viz zde
                  Tyto mapy, např. turistická značení, vznikly dávno před tím, než byl internet a nějaké OSM... A jsou dále udržovány např. KČT (klub českých turistů - kct.cz). A právě i českými uživateli prostřednictvím Mapy.com.

Ostatní země na Mapy.com jsou především z OSM, to je pravda.

Jinak řečeno, na Mapy.com v ČR mohou být cesty, které na OSM vůbec nejsou, a těžko je tam tedy třeba smažete, když už neexistují.
                  Prostě pro úpravy map v ČR je nahlášení opravy do Mapy.com přímé, ne přes prostředníka. U ostatních zemí máte pravdu, opravuje se to v OSM, což se následně promítne i do Mapy.com.

A mimochodem, mě by také zajímala odpověď na původní dotaz. Také jsem v minulosti pár oprav měl, a započítáno nemám nic...

Jan KuchařJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • Jan KuchařJ Online
                    Jan Kuchař Backseat navigator @Jan Buriánek
                    last edited by

@Jan-Buriánek Také jsem na Mapy.cz několik oprav přes svůj účet provedl a mám tam 0, takže toto počítadlo evidentně nefunguje.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • First post
                      Last post