Community Mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

ChatGPT Mapy.com plugin lepší než AllTrails?

Scheduled Pinned Locked Moved Ideas for new features | Nápady na nové vychytávky
    chatgpt plugin ai
    1 Posts 1 Posters 13 Views 1 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Vladimír SladkýV Offline
      Vladimír Sladký Premium
      last edited by

Můžete prosím pro ChatGPT vytvořit dokonce i ještě lepší plugin, než má třeba AllTrails, když ChatGPT by si ten plugin (jak alespoň tvrdí) dokázal vytvořit pro MCP server dokonce i skoro sám?

Rád bych navrhl vytvoření oficiální integrace Mapy.com s ChatGPT nebo jiným AI asistentem, podobně jako dnes funguje například integrace AllTrails. U Mapy.com by podle mě měla ještě větší praktický přínos, protože jejich plánovač umožňuje vytvářet vlastní trasy a pracovat s mnohem širším množstvím mapových údajů.

1. Plánování skutečné trasy přímo z běžného rozhovoru, například: „Naplánuj mi cyklookruh z Meziboří kolem 75 km a do 1400 m převýšení.“

2. Úprava již vytvořené trasy přirozenými pokyny: „Veď mě raději přes Klíny“, „vynech tento lesní úsek“, „zachovej trasu, ale najdi asfaltovou objížďku“.

3. Automatické vytvoření několika skutečných variant trasy a jejich porovnání podle délky, převýšení, času, povrchu nebo jiných vlastností.

4. Hledání nejvhodnější trasy podle více podmínek současně, například požadovaná délka + maximální převýšení + dobrý povrch + minimální provoz.

5. Lepší vyhýbání nevhodným cestám. AI by mohla vysvětlit, proč plánovač konkrétní úsek použil, a na požádání hledat jinou variantu.

6. Podrobná analýza výškového profilu: délky jednotlivých stoupání, nastoupané metry, sklony, nejvyšší bod, prudké úseky a rozložení kopců po celé trase.

7. Možnost plánovat nejen celkové převýšení, ale také jeho rozložení, například dát většinu těžkých kopců do první poloviny a posledních 20 km ponechat lehčích.

8. Využití počasí podél trasy podle předpokládaného času průjezdu jednotlivými místy.

9. Automatické porovnání jízdy po směru a proti směru hodinových ručiček podle větru, srážek nebo teploty a doporučení výhodnějšího směru.

10. Propojení trasy s dalšími zdroji počasí. Mapy.com by určily, kde bude uživatel v daný čas, a AI by mohla porovnat například více předpovědních modelů.

11. Kontrola uzavírek, omezení a problémů přímo na celé naplánované trase před odjezdem.

12. Vyhledávání míst přímo podél trasy, například obchod, restaurace, zdroj vody, servis jízdních kol, přístřešek nebo místo vhodné k zastávce.

13. Zadání maximální přijatelné zajížďky, například: „Najdi vyhlídku maximálně 2 km od plánované trasy.“

14. Přístup k uloženým trasám v Moje Mapy po souhlasu uživatele: vyhledávání, otevírání, kopírování a další práce s vlastními trasami.

15. Přímé ukládání nově vytvořené nebo upravené trasy do Moje Mapy bez nutnosti vše znovu vytvářet ručně.

16. Možnost říci například: „Vezmi můj loňský výlet na Fláje, zkrať ho o 10 km a ulož novou variantu.“

17. Správa složek a uložených tras pomocí běžného jazyka, například přesun do příslušné složky nebo vytvoření kopie.

18. Přímý import a export GPX přes AI asistenta a jednodušší předávání tras do cyklopočítače nebo jiné navigace.

19. Porovnání plánované trasy se skutečně projetou trasou po návratu a vysvětlení, kde a proč vznikly rozdíly.

20. Propojení trasy s údaji z FIT/GPX záznamu, například rychlostí, tepem, výkonem nebo kadencí a jejich přiřazení ke konkrétním stoupáním a místům.

21. Učení individuálních preferencí uživatele, například jaké druhy cest má rád, kterým se pravidelně vyhýbá a jak dlouhé nebo kopcovité trasy mu vyhovují.

22. Hledání nových tras podobných oblíbenému minulému výletu, například: „Najdi něco podobného jako tento výlet, ale o 15 km kratší.“

23. Přesnější odhad času podle skutečného tempa konkrétního uživatele namísto pouze obecného průměru.

24. Možnost využít trasu k odhadu náročnosti výletu a u elektrokol také přibližné spotřeby energie podle délky a výškového profilu.

25. Propojení plánování trasy s doporučením jídla a pití podle délky, převýšení, času, teploty a míst vhodných k doplnění zásob.

26. Automatická kontrola trasy krátce před odjezdem: změny počasí, uzavírky, problematické úseky a případný návrh vhodnější varianty.

27. Možnost zeptat se na libovolný detail trasy běžnou češtinou, například „Jak těžkých bude posledních 15 km?“ nebo „Kde mě čeká nejdelší stoupání?“

28. Vysvětlení důvodů jednotlivých doporučení. Uživatel by nedostal jen jinou trasu, ale také informaci, co změnou získá a co naopak ztratí.

29. Interaktivní práce s trasou přímo během rozhovoru: vytvořit → zobrazit → upravit → znovu přepočítat → porovnat → uložit.

30. Mapy.com by díky tomu nemusely nahrazovat svůj současný plánovač. AI by fungovala jako inteligentní ovládací a analytická vrstva nad existujícími funkcemi Mapy.com.

Podle mě by největší přínos měla integrace, která by kromě vyhledávání a plánování umožnila také práci s Moje Mapy, ukládání a úpravy tras, GPX, výškový profil, informace o povrchu a omezeních a počasí podél trasy.

Takové propojení by mohlo výrazně usnadnit plánování pěších, cyklistických i dalších výletů, protože uživatel by nemusel ručně zkoušet mnoho variant a porovnávat jednotlivé údaje. Stačilo by popsat, jaký výlet potřebuje, a AI by využila samotný plánovací a mapový systém Mapy.com k nalezení a vysvětlení nejvhodnější varianty.

1 Reply Last reply Reply Quote 0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
      • First post
        Last post
      Mapy.com are part of Seznam.cz, a.s. – all rights reserved. Powered by excellent NodeBB
      NodeBB & contributors, OSM & contributors
      Terms of Use   Privacy Policy