Otocenie mapy pri minuti bodu
-
@Martin-Klčo Dobrý den,
jediné, co mě napadá, je, zda nemáte náhodou naplánovanou trasu tam i zpět po stejné cestě.
Toto chování se nám bohužel nepodařilo zopakovat. Můžete prosím zkusit aplikaci odinstalovat a znovu nainstalovat a dát nám vědět, zda to pomohlo? -
@Ewelina Ďakujem za radu, vyskusam odinštalovať a znovu nainštalovať aplikaciu a otestujem v terene. Inac navigacia po tej istej trase tam a spat je uplne ina story, snažím sa tomu vyhnúť pri planovani trasy, radsej ju rozdelim
-
@Martin-Klčo Pokud nějaký průjezdní bod neprojedete a minete ho, navigace se vás snaží k tomu bodu návěst zpět. Řešením je navigaci ukončit a tento bod z trasy odstranit
-
@Jan-Kuchař Nicméně tohle by se mělo dít jen nějakou chvíli a pak by navigace měla "pochopit", že tam nechcete a bod vynechat. Jen nevím, zda je to limitováno časem nebo vzdálenostní od bodu. Alespoň dříve to takhle fungovalo.
-
@Standa-Komínek Bylo by to psaní na několik hodin i stránek. Když plánuji trasu, tak se mi málo kdy podaří umístit bod přímo na cestu(silnici). Běžně navigace hlásí - "dostali jste se do vybraného místa", i když leží třeba 10 m od silnice, a bez problému mohu pokračovat dále, než že by se navigace hledala. Horší je to u vyznačené trasy - když si "najdu kousek vedle vlastní směr i povrch" a navigace jej nevidí, to pak se točí tam i zpět i dlouhé minuty, než pochopí co mám v úmyslu. Pokud jsem v neznámém terénu - tak je to problém a nastává souboj s časem a jak dále. Když vím kde jsem a nemám čas se s ní vybavovat, tak ji vypnu.
-
Bod nikdy nejde kliknutím umístit přesně na cestu. Algoritmus vždy hledá nejkratší kolmou vzdálenost od kliknutého místa k nejbližší cestě v mapě. Nalezené místo je pak přesně na cestě a je použito jako začátek/konec/nebo průběžný bod. Není potřeba se snažit trefit co nejpřesněji. Když navigace hlásí "dostali jste se do vybraného místa", tak jste právě v tom bodě na cestě, který byl nalezený jako kolmo nejbližší.
Jsou tam docela slušné tolerance.Horší je to u vyznačené trasy - když si "najdu kousek vedle vlastní směr i povrch" a navigace jej nevidí,
Této větě nějak nerozumím. Jakože jedete jinudy, než ukazuje navigace? Po nějaké těsně souběžné cestě třeba vedle silnice? To pak ale nepoužívejte navigování. Protože to je určené k tomu, aby Vás dovedlo do cíle v neznámém terénu. A pouze po značených cestách. Znáte-li tam jinou cestu, nepřesvědčujte k ní navigaci

Ještě možná zmíním, že pohybujete-li se třeba na kole, pak je možnost nepoužívat navigaci, ale gpx stopu. Jednoduše naplánujte trasu, exportujte ji a hned zase ten soubor importujte a uložíte do Moje mapy. Budete mít pevnou neměnnou stopu, kterou si v aplikaci otevřete a uvidíte ji na mapě jako červenou stopu. Podle ní se pak dá jednoduše orientovat v terénu. Není to puštěná navigace takže to nic nehlásí, ale taky nic nepřepočítává a můžete jet podél stopy kudykoli. Já tak jezdím běžně. Druhým kliknutím na centrovací bod v aplikaci se mapa i natáčí do směru.
-
@Jan-Buriánek said:
Bod nikdy nejde kliknutím umístit přesně na cestu.
Při psaní příspěvku jsem opomněl zmínit-zdůraznit, že aplikaci používám v převážné míře pro cykloturistiku. Preferuji však horské kolo. Když plánuji cestu, tak si v notebooku zamýšlenou trasu v aplikaci zvětším natolik (pokud je čas), že průjezdný bod umístím, kam potřebuji, i na cestu, pěšinu atd. Když čas není, tak jen ve směru přibližně. -
Horší je to u vyznačené trasy - když si "najdu kousek vedle vlastní směr i povrch" a navigace jej nevidí,
Dovysvětlím : přijíždím např. do vesnice, před sebou vidím jiné cyklisty, kteří pokračují vesnicí po silnici, v podstatě po značené cyklotrase. Já ale zaregistruji na vjezdu do vesnice možnou zkratku např. polní pěšinou, která se na zmiňovanou cyklotrasu za vesnicí napojuje. A tady se aplikace ztratí, neustále se otáčí a nabádá-vraťte se na trasu. Někdy se celkem rychle chytí a tuto pěšinu najde a trasu přeznačí. Jindy se chytí až po najetí na původní trasu - někdy nezbývá než navigaci vypnout. Tož tak
-
@miroslav.kukla Ano, to je přesně ono. Takže jsem to trefil. Jedete jinudy, než spočítala navigace a chcete, aby vás vedla právě tamtudy. To je přesný opak principu navigace...
Uznávám, že když odbočíte z trasy, tak by to měla přepočítat. Jenže algoritmy se snaží držet nějakých preferencí, takže na danou krátkou cestičku "se jim nechce". Stejně, jako když to tamtudy zkusíte naplánovat (dodatečně zkusit naplánovat tam kde to zlobilo), možná budete muset na cestičku dát i víc průjezdních bodů, aby to navigace spočítala tamtudy. Hodně záleží, jaký typ plánování pro kolo používáte (cykloturistika, horské apod.). Horské to na cestičky pustí, cykloturistika třeba ne.Pokud se orientujete podle zapnuté mapy a nejsou nutné navigační pokyny, zkuste tu GPX stopu. Jak jsem psal, hotový plán stačí vyexportovat a hned zas naimportovat (stačí přetáhnout zástupce stahování na plochu Mapy.com) a uložit.
Jsou to pak tvrdá data, která nijak neotravují a nic se nepřepočítává. Ale také neřeší aktuální uzavírky apod.EDIT: ještě doplním, že to dělám přesně, jako Vy. Jedu podle plánu (červená gpx stopa a nad ní modrý bod polohy) a ve vesnici pak vidím detail, že to jde zkratkou, tak tam jedu a konverguju zpět k červené stopě. Předem takto plánovat každou vesnici je skutečně blbost, zbytečně pracné. Zvětšovat detail každé obce a hledat cestičky... Za jízdy to je pak v pohodě, jeli čas a chuť
A žádná navigace mi do toho nekecá 
-
This post is deleted! -
Ako Vám môžem poslať video, zaznam obrazovky z takéhoto správania sa navigacie?
-
@Jan-Kuchař Ano, to je logické, ale preco ma kvoli tomu otočiť mapu? Ocakaval by som, ze zahlasi, ze sa mam vratit na trasu a otoci iba tu sipku, ktora zobrazuje moju poziciu. Mapa ma stale smerovat a zobrazovať pohľad, ktory aktualne vidim ja, a nie otočiť celu mapu smerom naspäť na trasu. Potom z toho pohľadu je ťažké určiť kam vlastne idem.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login