Community Mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Aktuální pozice na výškovém profilu

Scheduled Pinned Locked Moved Ideas for new features | Nápady na nové vychytávky
    1 Posts 1 Posters 4 Views 1 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Jan BuriánekJ Offline
      Jan Buriánek Mapsters Premium
      last edited by

Musím smutně konstatovat, že tato nová funkce je pro mě nedostupná. Protože nejezdím podle navigace...

Již se tu začínají objevovat náměty, že by to chtělo vidět svou pozici na profilu i bez puštěné navigace. Viz příspěvek zde, kde je chybně psáno, že musí běžet záznam NEBO navigace. Záznam nestačí, musí běžet navigace, výškový profil s pozicí je součástí navigačního okna!

A to je problém. Většinou nyní tým Mapy píše, že priorita je outdoor, nikoli auto-navigace (např. zde).

Máte zmapováno, kolik procent lidí používá puštěnou navigaci při jízdě na kole? Tuším, že to bude výrazná menšina, ale je to jen můj odhad. A pěšky - tam si troufnu odhadnout odpověď přesně - NIKDO v přírodě. Možná ve městě, když chce někam trefit, ale to zas většinou nesleduje, zda je to do kopce či nikoli, prostě tam potřebujete dojít.

Takže by mě zajímalo, pro koho je vlastně nová funkce určena? Pro automobilisty, kteří ji nepotřebují?

Já jezdím na kole podle otevřené stopy (importovaná stopa, záznam nebo plán), bez puštěné navigace. Jen orientace v terénu podle stopy. A zdaleka nejsem sám. Pěší také. No a my všichni (podle mě většina), nemáme novou funkci k dispozici.

Stačil by bod na grafu (bez dodatečného vybarvování zbytku, protože orientace podle stopy může být i v protisměru), jak je na obrázku v již výše uvedeném odkazu.
      Na to tam Ewelina píše, že při prohlížení trasy nemusí být naše pozice k dispozici (to je sice pravda, ale program přeci jasně ví, kdy pozici má a kdy ne), a proto to není realizovatelné. Podle mě to realizovatelné je a velmi snadno. Dokonce snadněji, než musela být implementace profilu do navigačního okna.

Stačilo by, aby aplikace sledovala dvě věci: stav polohy ano/ne a zda je/není otevřená nějaká stopa (import, záznam, plán - to je jedno). Při splněných obou podmínkách stačí spočítat minimální vzdálenost polohy od stopy (jedna triviální smyčka) a vyjde-li méně než např.100m, pak je již známá naše poloha na otevřené stopě a nic nebrání tomu, aby se na výškový graf dokreslil i jeden bod.

Technicky doplním, že těch navržených 100m vychází z mých zkušeností s GPX stopami/záznamy. Na udržení pozice na stopě při puštěné navigaci jsou taky nějaké tolerance, a mimo ně je stopa přepočítávána. Zde by se tedy v nějaké toleranci jen dokreslil bod na graf.

Orientace bez puštěné navigace má výhodu třeba v tom, že se nic nepřepočítává a nic neotravuje, pokud opustím stopu. Ta mě třeba obcí vede po hlavním tahu, zatímco já jedu bočními asfaltkami po okraji vesnice bez provozu, často lepší krajinou. Tam jsem daleko od stopy a bod by v grafu tedy nebyl. Jakmile se na konci obce zase vrátím k trase, tak by byl. Bylo by to fajn.

Graf sice není přímo na očích, jako u navigace, ale stačí roztáhnout menu stopy a odlistovat dolů. To by se také mohlo vylepšit a graf dát nahoru. To už by ale znamenalo zásah do uživatelského rozhraní, zatímco výše popsané přidání bodu ne. Prostě jen přidání puntíku na graf. Nejlépe výrazného, třeba zeleného...

1 Reply Last reply Reply Quote 0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
      • First post
        Last post
      Mapy.com are part of Seznam.cz, a.s. – all rights reserved. Powered by excellent NodeBB
      NodeBB & contributors, OSM & contributors
      Terms of Use   Privacy Policy