Příliš mnoho fotografií u jednotlivých bodů
-
Dobrý den,
nejprve chci poděkovat celému týmu Mapy.cz za super aplikaci.Při plánování výletů se dívám i na fotky jednotlivých míst pro lepší představu o místě. Často mě zarazí, jak velké množství fotek je u jednoho místa. Navíc focených ze stejného úhlu. Jen tak namátkou jsem klikl libovolně do mapy a našel "Zřícenina hradu Rokštejn". Je tam 577 fotografií, z nichž hodně je jak přes kopírák.
Nemyslím si, že je nutné mít tolik fotek u jednoho místa. Ani kdyby se jednalo o Pražský hrad. Pochybuji, že takové množství často stejných fotek vůbec někdo prohlíží. Nehledě na zvětšující se kapacitu Vašeho úložiště fotek.
Je otázka, jaké by bylo nejefektivnější řešení. Množstevní limit? Nebo lepší třídění (prohnat fotky nějakým AI nástrojem, který záběry ze stejného úhlu s nejmenším počtem lajků odstraní)? Kombinace obojího?
Budu rád za návrhy od dalších uživatelů

Hezký den.
-
@Robert-Průcha Naprostý souhlas! V první řadě je to o "zodpovědnosti" každého uživatele, který fotku nahrává. Ale chápu, že to není řešení.
Pochopím ještě, když tam jsou ze stejného úhlu fotky třeba v létě a v zimě. Nebo když se podstatně starší fotka doplní fotkou novější (tím spíš, když se tam něco změnilo). Ale nepochopím naprosto "identické" fotky, což se děje především u profláknutých míst...
Takže já se za nějaké omezení také přimlouvám!
-
Ještě bych chtěl podotknout, že mi nepřijde šťastné zobrazovat fotografie z hodnocení v galerii daného místa.
V hodnocení místa totiž lidé většinou fotí ty stejné věci (na Bílé věži v Hradci Králové vyfotí skleněný model, zvon, hodinový stroj, výhled z věže a samotnou věž) a tím vznikají v galerii další identické záběry (nehledě na fakt, že někteří uživatelé nahrají fotku k hodnocení a tu samou ještě do galerie).
Fotky v galerii by měly být pouze v galerii a fotky v hodnocení by měly být k zobrazení pouze v hodnocení.
-
@Robert-Průcha Nevymýšlejte capiny vy dva!!!

-
Také souhlasím, že mraky stejných fotek jsou na nic. Jak jsem již psal jinde - 20x stejná kaplička, ale jaká k ní vede cesta, zda je to rozumně sjízdné na kole, to už nikdo nevyfotí

-
@Jan-Buriánek Á třetí se přidal.
Technická otázka : Kdo bude třídit ty fotky? Předpokládám, že admíni na to asi nemají čas.
Nešparejte do toho, protože nakonec fakt zavedou to omezení a obrátí se to proti nám.
-
@lm386
Já bych se snad ani nepřidával, nebýt tvé nekorektní narážky. Chvíli jsem zvažoval, za ji nesmazat. Nic totiž neříká, jen vytváří balast. Ale mazání bych dělal velmi nerad.
Tak jsem se přidal. No a vida, máme zde další názor, nesouhlasný, ale věcný.
Také si myslím, že pustit na to AI by nebylo dobré. A ručně to dělat nelze. Takže také nevím, jak se k tomu postavit, proto jsem se nezapojoval. -
@Jan-Buriánek Přesně to si myslím, že to tak nakonec dopadne. Udělají nějaký algoritmus, který bude určovat která fotka se zachová a která ne.
Chtělo by to aby to probírali živí lidé, ale to je nereálné - proto ta narážka. -
@lm386 Admini na to nebudou mít čas. Já si teď zkusil protřídit 317 fotek a snížil jsem to jen o 50 a stálo mě to moře času a admini ze mě musejí mít radost. Tudy cesta nevede.
Jaký je důvod Vašich obav, že se to obrátí proti nám?
Čím víc nad tím přemýšlím, tak si za mě dokážu představit scénář, že když budu mít nějaký bod uprostřed lesa (rozhledna, kaple, rozcestník), tak ho vyfotím do galerie, která bude mít omezení na třeba 50 fotek s tím, že na titulní fotce a předních příčkách budou fotky s nejvyšším počtem lajků. Když už bude ono místo mít 50 fotek a budu chtít přidat další (lepší kvalita, aktuální změněný stav místa apod.), tak jako uživatel bych měl 2 možnosti: 1. Nahlásit záběry, které se opakují a tím uvolnit místo (admin rozhodne, zda je to opodstatněné), 2. Odeslat 51. fotku a buď ji admin schválí nebo zamítne. Když se bude admin probírat 50 fotkami, tak to pro něj bude snažší, než se probírat 300 fotkami. Protože to se nyní neděje, a tak galerie bobtnají.
No a zároveň bych k onomu místu přidal hodnocení, kam bych například napsal, že ta lesní cesta je sjízdná pro kolo, nebo je plná kořenů a kamenů atd. a vyfotil bych právě tu cestu. Fotka u hodnocení by se automaticky nepřidávala do galerie jako je to teď, ale byla jen součástí hodnocení. Tím by se vše tak nějak očistilo.
-
@Robert-Průcha To co píšete je sice krásné, ale na to schvalování by museli vyčlenit jednoho zaměstnance, který by nedělal nic jiného.
Já nejsem proti vám, třeba vás admíni vyslyší. Hodně štěstí.
Dodatek :
Jinak už se tady také řešilo aby úvodní fotka byla ta s nejvyšším počtem lajků - mám pocit že to vyšumělo do ztracena ( ale opravte mě, pokud se mýlím ).
A obava je z toho, že když bude mít galerie třeba těch 50 fotek, tak tu 51 už tam prostě nikdo nepřidá. -
@lm386 Rozumím tomu, že nás je s tímhle uvažováním a přístupem jako mám já asi málo a že při takovém množství uživatelů to nepůjde uhlídat. Pamatuju si, ještě z dob seznamky Líbimseti, že admini dali výzvu mezi uživatele, aby jim pomohli se schvalováním fotek, protože jich s rostoucí popularitou seznamky už bylo prostě moc a bylo to nad jejich síly. Proto ten nápad s nějakým omezením či automatizaci skrz algoritmy nebo AI (chápu obavy, mám je taky). Jinak se admini asi budou muset vydat cestou, že to buď nechají být tak, jak to je, nebo budou muset vyčlenit jednoho extra člověka (třeba i nejvěrnější lidi tady z fóra).
Titulní fotka s nejvyšším počtem lajků dřív byla. Když měly 2 fotky stejný počet lajků, stačilo dát jedné lajk, aby měla víc a hned se objevila jako titulní. Nevím, proč došlo ke zrušení.
A tu 51. fotku přidá, ale bude nad tím přemýšlet, jestli to fakt stojí za to a poslední slovo bude mít vždycky admin - moderátor galerie.
Přemýšlím nahlas, třeba to fakt není téma.
-
@Robert-Průcha Stačí trocha selského rozumu. Pokud vidíte, že už někdo zveřejnil fotku nějakého místa a ta se nezměnila, nahrávat sto identických jen kvůli samotnému zveřejnění je přinejmenším idiotské. Před zveřejněním fotky stojí za to upozornit
Další problém představují fotky přidané do záložek.
Více zde: https://community.mapy.com/post/3334
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login