Hlasová navigace v řečtině, která vyká místo tykání
-
Když jsem poslouchal pokyny Hlasové navigace v řečtině, všiml jsem si, že Hlasová navigace v řečtině vyká místo tykání. Je známo, že v češtině je rozumnější si vykat, ale někde jsem slyšel, že v řečtině by bylo rozumnější si spíše tykat.
Vyobrazení rozdílu mezi vykáním a tykáním v řečtině pomocí fráze „Teď odbočte vpravo.“:
️
Teď odbočte vpravo. =
Τώρα στρίψτε δεξιά.
️
Teď odboč vpravo. =
Τώρα στρίψε δεξιά.*Jak je vidět na rozdílech, při vykání se ve slově στρίψτε (česky „odbočte“) nachází na konci slova písmeno tau (τ) před písmenem epsilon (ε). Při tykání se písmeno tau před písmenem epsilon odebere (στρίψε - česky „odboč“).
Bylo by, prosím, možné naprogramovat Hlasovou navigaci v řečtině tak, aby tykala?
Mockrát Vám děkuji za zvážení!
-
@Matouš-Wagner Obě varianty jsou v řečtině gramaticky správné. V současnosti používáme zdvořilou formu (vykání), která je běžná pro navigace a veřejná hlasová hlášení. Rozumíme ale tomu, že někteří uživatelé mohou preferovat neformální oslovení (tykání), a můžeme tento návrh zvážit do budoucna.
-
@Jakub-Faifer Tak tahle odpověď se mě trochu dotkla. Můj strýček Manolis, který pochází z řeckého ostrova Kréta, mi řekl, že Řekové považují za trošičku zdvořilejší tykat si.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login