Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Navigacia AUTO vs nezpevnene cesty

Scheduled Pinned Locked Moved Route Planning & Navigation
    21 Posts 4 Posters 547 Views 4 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Jozko MrkvickaJ Offline
      Jozko Mrkvicka Premium
      last edited by

Pridam dalsi krasny priklad navigacneho nezmyslu, ktory kolegu stal 25 km obchadzku a 2 hodinove zdrzanie v zapche :

08.jpg

Miesto ciela je legalne dostupne autom, v mapach je znazorneny les, v realite sa podla mapy lesnickeho centra nejedna o lesny pozemok a naznacena polna cesta je ucelova komunikacia :

09.jpg

Ziadna ina navigacia nerobi taketo psie kusy, iba Mapy.com a aj to len z jedineho dovodu - chyba v nich moznost zapnut / vypnut navadzanie po nezpevnenych cestach. Navigacia je vzdy iba pomocny prostriedok, dopravne znacenie a zakony su nad nou, takze aj ked navigacia bude vodica posielat do zakazu, je to na nom, ci ten zakaz akceptuje, alebo bude slepo posluchat navigaciu.

EwelinaE 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • EwelinaE Offline
        Ewelina Mapy.com Team Premium @Jozko Mrkvicka
        last edited by

@Jozko-Mrkvicka Dobrý den, na problém s plánováním v případě nepřekonatelné řeky se podíváme.
        Ohledně plánování tras mimo silnice jde o náš záměr - většina uživatelů očekává, že jim nabídneme trasu dodržující pravidla silničního provozu a sjízdnou. Váš námět předám ke zvážení pro další rozvoj v budoucnu.

Jozko MrkvickaJ 2 Replies Last reply Reply Quote 0
          Jozko Mrkvicka Premium @Ewelina
          last edited by

@Ewelina Navigacia Auto v defaultnom nastaveni by mala pouzitie nezpevnenych ciest zakazane, takze by sa spravala na 100% rovnako, ako to je teraz. Zapnutie nezpevnenych ciest by bolo po doraznom upozorneni, ze to moze navigovat az cez nezjazdne useky, takze uzivatel by bol varovany, ze je to na jeho zodpovednost.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            Jozko Mrkvicka Premium @Ewelina
            last edited by

@Ewelina Po poslednych upravach su uz cesty vypocitane tak, aby ciel nebol na druhej strane "neprekonatelneho" vodneho toku. Je ale otazne, co si predstavujete pod pojmom "neprekonatelny". Niekedy je aj potok v mape znazorneny ako ciara hlboky tak, ze pri jeho prekonavani natecie aj do gumakov. Napriklad :

mapa.jpg

V realite gumaky nestacia, bude treba plavky :

foto.jpg

Napr. OSMAnd to vypocita spravne, ked ma povolene nezpevnene cesty :

osmand_unp_yes.jpg

Ked ich zakazem, dovedie ma na druhy breh vodneho toku a musel by som brodit :

osmand_unp_no.jpg

A takychto pripadov je stale dost vela. Cize ten parameter "Povolit offroad" je naozaj velmi vhodny.

Jozko Mrkvicka Premium
              last edited by

Este jedna poznamka k navadzaniu po nezpevnenych cestach v rezime Auto - ked sa nanich nastavi maximalna rychlost 10 km/h, vypocet trasy typu Rychla sa skratkam po nich spolahlivo vyhne, aj ked bude volba navigacie po nich zapnuta :

01.jpg

Typ trasy Kratka by ich naopak pouzit mohol - obrazok z OSMAnd mapy :

02.jpg

Jozko Mrkvicka Premium
                last edited by

Ukazka, ze mapy.com fakt potrebuju navigaciu po nezpevnenych cestach ako volitelny parameter :

08.JPG

Uposluchnut navigaciu a skoncim na konci cesty, z ktorej nie je ani len chodnik k cielu. Trasa mala byt vypocitana cez Velke Zaluzie, na juznu vypadovku a odtial po polnej ceste az k naznacenemu cielu. Skratka toto je cele zle.
                Neverim, ze som jediny geocacher, ktory ma ambicie pouzivat mapy.com na navigaciu ku keskam.

Jozko Mrkvicka Premium
                  last edited by

A pridam dalsie 2 planovane geocacherske trasy. Prva je k Ujlackemu rybniku, kusok od Velkeho Zaluzia :

09.JPG

Ako vidiet, navigacia ignoruje odbocku na polnu cestu a nuti ma zastavit uprostred nicoho na hlavnej ceste. Keby som tam zastavil a pokracoval po vlastnych za sipkou, skoncim na brehu rybnika, samozrejme tom nespravnom. Preco navigacia neukonci trasu na oznacenej krizovatke ? Opat cele zle. A tu je este nieco, co je horsie, nutna prechadzka 1.8 km krizom cez pole, cez rezervaciu k cielu, ktory je pohodlne dostupny po polnej ceste, po ktorej sa da legalne jazdit :

10.JPG

Vsetci uznate, ze takto to fungovat jednoducho nemoze.

Jan KuchařJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • Jan KuchařJ Offline
                    Jan Kuchař Local expert Backseat navigator Master trip planner Premium @Jozko Mrkvicka
                    last edited by

@Jozko-Mrkvicka
                    A kam by jste tím autem až chtěl jezdit ???
                    Pokud zadáte Cíl (nebo i Start) někde mimo routovatelnou cestu pro daný typ dopravy (třeba auto) navigace najde nejbližší (vzdušnou čarou) routovatelný bod a tam ukončí navigaci, a neřeší jestli je pro vás pohodlnější přejít pěšky třeba 200m přes louku nebo jet autem ještě 1 km a pak jít po nějaké polní cestě.
                    Je na vás aby jste si ten cíl nastavil tak aby to bylo pro vás snadnější.

Jozko MrkvickaJ 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                      Jozko Mrkvicka Premium @Jan Kuchař
                      last edited by

@Jan-Kuchař Kam by som chcel s tym autom ist ? No predsa k poslednemu bodu na asfaltke, odkial sa ma pokracovat po nezpevnenej ceste.

Posledny obrazok - to akoze mam sliapat po poli 2 km, cez pole a rezervaciu ??? Preco ma navigacia nedovedie do dediny, kde je odbocka na polnu a potom mi zahlasi, ze to autom dalej nepojde ???

Predposledny obrazok - navigacia presvihne odbocku, vedie ma dalej a zrazu skonci. Mam pokracovat priamo k cielu. Opat cez pole. A co ten rybnik v ceste ? Ten mam preplavat ? Preco pri vypocte trasy navigacia neoznami, ze ciel sa neda zvolenym sposobom dosiahnut ?

Kolko casu by stalo dorobit routovaci profil OFFROAD postaveny na baze AUTO, ktory by mal tie nezpevnene cesty povolene ? Alebo do profilu AUTO dorobit ten prepinac ? Ved takto to ma urobene 99.9% navigacii a funguje to skvelo. A fungovalo to aj takmer 20 rokov dozadu s prvymi Garminmi a TomTomami. A tie stare Garminy poznam doverne, robil som pre ne mapy. Asi Vam nic nehovori GPSForum Topo Slovakia, ktora ako prva na Slovensku pouzivala vektorovane lesne cesty NLC Zvolen a tienovany teren, pricom zastupcovia Garminu sa vyjadrili, ze sa neda urobit. Dal sa, no fungoval len na farebnych GPSkach a softwarovej navigacii GMXT pre Win CE, resp. WinMobile 5 a 6. Stacilo vygenerovat polygony z vrstevnic, v TYP subore im nastavit prioritu, farby a bolo hotovo.

Jozko Mrkvicka Premium
                        last edited by

A este jedna vec - Mapy.com NEVEDIA v AndroidAuto pridavat ciele vyberom z mapy, ked po kontrole zistim, ze to trasu vypocitalo zle.

Jozko Mrkvicka Premium
                          last edited by

Zakoncim to totalnou absurditou. Ani by ma nenapadlo na taky kratky usek zapinat navigaciu, ale chcel som si pozriet, co vymyslia mapy.com v rezime AUTO. Nesklamali :

bartu.jpg

Ocakaval som zaujimave veci, no az takto zaujimave, to ani nahodou.
                          Pridal som obrazok z inej navigacie v rezime AUTO a s povolenymi nezpevnenymi cestami.

Tento posledny obrazok je silne pritiahnuty za vlasy a za hranicou bezneho pouzivania navigacie. V realite by som auto nechal na mieste oranzoveho kruzku vo vlozenom obrazku z OSMAnd-u a obe kesky vybral peso.

Jozko Mrkvicka Premium
                            last edited by

Mapy.com vedia routovat po nezpevnenych cestach ! Priklad nedaleko obce Čermany :

11.JPG

Ako vidiet, ono sa to da. V tomto pripade sa to tyka OSM atributov :

• highway = track
                            • motor_vehicle = yes
                            • surface = ground

Takychto typov ciest je minimum, pre cele Slovensko fakt iba par :

12.JPG

Takze urobit routovanie po nezpevnenych cestach sa urobit da a zda sa, ze pomerne lahko, kedze je zjavne, ze routovaci algoritmus pozera do tagov priradenych objektu typu cesta.

Jan KuchařJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • Jan KuchařJ Offline
                              Jan Kuchař Local expert Backseat navigator Master trip planner Premium @Jozko Mrkvicka
                              last edited by

@Jozko-Mrkvicka
                              Jedna věc je jestli to technicky lze, tedy povolit routování autem po takových cestách, a jak uvádíte to některé navigace umí, a druhá věc je jestli je to legislativně správně.
                              Obecně platí (alespoň v Česku), že je zakázáno vjíždět motorovými vozidly na lesní cesty bez souhlasu vlastníka, i když tam není zákazové dopravní značení.
                              Obdobné je to i s polními cestami. Spousta takových pozemků je soukromých.
                              To že na mapě někdo zakreslil nějakou takovou cestu jen proto že jsou tam vyjeté koleje od traktoru i když to oficiálně cesta není, neznamená že tam můžete jet.
                              Opravdu bych nechtěl aby mi přes louku někdo jezdil autem lovit kešky !!!

Jozko MrkvickaJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                Jozko Mrkvicka Premium @Jan Kuchař
                                last edited by

@Jan-Kuchař Ked tu luku budes mat oznacenu v zmysle zakona, nikto ti cez nu jazdit nebude. Ani ja 🙂 Pozri si do zakona, co je to ucelova komunikacia. To poprve.
                                A podruhe - neries, co je zakonne a co nie. Hovori Ti nieco Zrieknutie sa zodpovednosti ? Pokial ano, tak urcite vies, ze navigacia je pomocka a v prakticky kazdej navigacii to zrieknutie sa zodpovednosti odklikavas a tym suhlasis, ze ako uzivatel si uvedomujes, ze navigacia nie je zodpovedna za to, ked Ta naviguje nezakonne. Nie navigacia, ale Ty si zodpovedny za svoje konanie.
                                Po tretie - ked sa Ti nepozdava, ze ine navigacie - komercne aj nekomercne - navadzaju po nezpevnenych cestach, daj k sudu, ze porusuju zakon. Garantujem Ti, ze ich pravnici Ta rozcupuju na kusky (vid bod vyssie - zrieknutie sa zodpovednosti).
                                Po stvrte - ked prepnem navigaciu na rezim Bicykel a povedie ma po privatnej ceste (v metadatach oznacenej motor_vehicle = private a ani necekne, je to vporiadku ?

Po piate - v rezime AUTO po sukromnych cestach naviguje, ale zobrazi upozornenie :

13.JPG

Dovod :

14.JPG

Preco aj tu navigacia neskoncila na bode, na ktory upozornuje informaciou "Omezeny vjezd" ? To Ti nevadi, ze pokracuje dalej az k precerpavacke po privatnej ceste ? Tvrdil si predsa, ze ked su polne cesty na sukromnych pozemkoch, tak to po nich nesmie navigovat, co je aj v realite. Ked teda po nich nenaviguje, preco vedie po inych privatnych cestach ? To je OK ? Ked ano, tak potom MUSI byt OK, keby sa zachovala prave takto aj pri navadzani po polnych cestach. Nemal by som absolutne ziadny problem, keby na kazdom vjazde na polnu cestu bola tato informacia a cely usek polnej cesty bol oznaceny takto farebne. Je len a len na mne, ci na taku cestu vojdem, alebo nie.

Jozko Mrkvicka Premium
                                  last edited by

K predoslemu pridam este recnicku otazku : Ako navigacia vie,ci mam / nemam prislusne povolenia na vjazd na lesne cesty ako clen lesnej straze ? Alebo ci ako plynar nejdem kontrolovat plynove potrubie pod zemou veduce cez sukromne pozemky ? Alebo ci ako geodet nejdem vymeriavat strategicku stavbu ? Prave tu by som tym prepinacom dal navigacii vediet, ze opravnenia mam. Odporucam pozriet sa na OSMAnd, kolko volieb navigovania sa tam da navolit 😉

Jozko Mrkvicka Premium
                                    last edited by Jozko Mrkvicka

Myslel som, ze routing mapy.com ma uz nedokaze prekvapit. Opat som sa mylil. Vcerajsia posledna geocacherska vyprava do Hetmina mala podla navigacie vyzerat takto :

mapycom_01.jpg

Navigacia po mne chcela poriadnu obchadzku v dlzke 14 km dokonca po cyklotrase s obmedzenym pristupom po ochrannom nasype rieky (!) s tagom tracktype=grade5 a motor_vehicle=private namiesto pouzitia betonovej verejne pristupnej ucelovej komunikacie v dlzke 600 metrov oznacenej iba tagom highway=track bez dalsieho upresnenia :

mapycom_02.jpg

Na ortofoto to potom vyzera takto :

mapycom_03.jpg

Detail okolo ciela :

mapycom_04.jpg

A detail grade5 obchadzkovej trasy po nasype :

5ff4793e-12a9-49a0-a5d8-657f88e3190e-image.png

Po tejto poslednej vylomenine appka letela nadzvukovou rychlostou z telefonu. Snad mojich 10 EUR developeri vyuziju na zaplatenie programatora, ktory tam doplni volbu "Pouzit ostatne cesty", aby to routovalo poriadne :

mapycom_05.jpg

Takze dovidenia o rok, dovtedy to snad bude vyriesene.

• First post
                                      Last post