Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Pomalé stahování mapových podkladů

Scheduled Pinned Locked Moved Community Support
    9 Posts 2 Posters 83 Views 2 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Jakub HavlíkJ Offline
      Jakub Havlík
      last edited by

Mám problém jak v prohlížeči, tak v mobilu (Android) na domácí síti, kdy podklady trvají stáhnout klidně 6 sekund. Takže scrollování v Mapách je víceméně nepoužitelné:
      79610563-4465-47c6-a994-6a19234faab3-image.png

Ale na problém se spojením to nevypadá:
      b7e016d8-b088-473c-a047-6adf631b3ab5-image.png

a Internet v danou chvíli běžel v pohodě:
      d1812916-8661-42f9-8b2d-dcc3a6ec9864-image.png

Mapy.cz/com jsou jediný server, kde se s tímhle běžně potkávám. Google mapy bez problémů. Má někdo nějaký nápad, jak to vyřešit? Děkuji

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Jan BuriánekJ Offline
        Jan Buriánek Mapsters Premium
        last edited by

Zkuste upřesnit pojem "běžně potkávám". Jen ve vaší síti, pravidelně, občas? I v jiných sítích, např. někde u známého?

Jakub HavlíkJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Jakub HavlíkJ Offline
          Jakub Havlík @Jan Buriánek
          last edited by

@Jan-Buriánek

Pardon za nepřesnost. Už jsem to párkrát asi potkal na stejné síti, ale ne na stránkách, které běžně používám (a zapomněl kde to bylo), takže jsem víc nezkoumal.

Pokud přepnu na hotspot přes mobilní síť (O2), tak ty při porovnání očima je to o něco rychlejší a časy skoro nejdou přes 2 sekundy (spíš méně).

A mobil je při vypnuté wi-fi je taky znatelně rychlejší.

Takže je to možná poskytovatel nebo i něco u mě, ale netuším, co a jak změřit, abych se přiblížil problému.

Za každou radu budu vděčný,
          Děkuji

• Jan BuriánekJ Offline
            last edited by

Ten první obrázek s 3 až 4 sec načítáním jednotlivých dlaždic je moc. Např. mě se to aktuálně pohybuje řádově 200ms na dlaždici.

Chtělo by to vědět, co je společné.
            Kdyby jste měl problém jen v PC, bylo by potřeba zkusit jiný prohlížeč, a když by to v něm chodilo, tak vyčistit stávající. To většinou pomůže. Jenže tady píšete, že se to chová stejně blbě i v mobilu.
            Ten hotspot taky ženete přes router do PC? Pokud ano, tipoval bych to na problém s routerem, to je jediné společné. Zkoušel jste restart routeru?

A co aplikace nebo mapy.com otevřené v mobilním prohlížeči, když jedete
            a) přes wifi z normálního internetu
            b) vypnete wifi a pojedete přímo na data O2
            Tam by měl být rozdíl. V mobilu bez wifi jen přes data to nemá s vaší sítí a routerem nic společného, mělo by to chodit. Samozřejmě v aplikaci to musíte zkoušet na podkladech, které nemáte offline stažené.

• Jakub HavlíkJ Offline
              last edited by

@Jan-Buriánek

To jsem právě psal. Přes O2 data je to na mobilu výrazně rychlejší jak v aplikaci, tak v prohlížeči. Prohlížeče jsem zkoušel všechny možné (s vypnutými pluginy) na PC a všechny se chovají stejně pomalu. Router restartuju jak o život. Navíc automaticky každý víkend v noci. Tady tahle pomalost se děje už měsíce, ale až teď jsem to tady napsal.

Jak píšu, tak tenhle problém nemám s žádnou jinou stránkou než mapy.cz. Zkoušel jsem různé DNS (1.1.1.1, 1.0.0.1, 8.8.8.8, atd.) a všechny se chovají stejně.

Waiting řádek (https://firefox-source-docs.mozilla.org/devtools-user/network_monitor/request_details/index.html#request-timing ) říká přes 3 sekundy:
              aed3d215-fb78-49c2-bb1b-dfb65e9b5163-image.png.

Takže tady se to tváří, že to skutečně čeká na odpověď. Tak nevím, jestli třeba není můj provider (ČD-Telematika) nějak throttlovaný ze strany Mapy.com?

• Jan BuriánekJ Offline
                last edited by Jan Buriánek

Odezva Waiting by měla být řádově max stovky ms, mě se to aktuálně pohybuje cca od 15 do 200ms, např:

111.png

Skutečně může být někde na cestě nějaký router, kterému "se to nezdá", konkrétně png/jpg obrázky na této cestě mezi danými IP, a třeba provádí nějakou antispam kontrolu, čímž to zdržuje. Nebo je nerestartovaný a "ucpaný"... A mnoho dalších možností. To těžko ovlivnit.
                To by šlo obejít asi jedině tak, že byste mapy.com jel přes nějaké virtuální připojení, takže data by šly jinudy...

Zkuste sem dát ještě náhled záhlaví požadavků, zda to váš prohlížeč odesílá OK, třeba takto:

222.png

• Jakub HavlíkJ Offline
                  last edited by

@Jan-Buriánek

Virtuální spojení někdy asi zkusit můžu, ale nic nepoužívám běžně, takže ne hned.

Hlavičky Firefox:

750151b5-df40-4bec-bad7-6fb410827f74-image.png

Případně Edge:

99c67850-e714-43b8-af71-4d0a5183dc9e-image.png

• Jan BuriánekJ Offline
                    last edited by

Nevidím v tom nic, co by nesouhlasilo. Vypadá to tedy, že požadavky na dlaždice jsou posílány správně, není důvod, aby to server Mapy zdržoval.
                    Vypadá to tedy opravdu na problém "po cestě".
                    Třeba se na to podívá někdo z programátorů a něco k tomu napíšou. Já víc neporadím.

• Jakub HavlíkJ Offline
                      last edited by

@Jan-Buriánek I tak děkuji. Já jsem rád i za víceméně ověření toho, co jsem tušil.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                      • First post
                        Last post