Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

výškový profil Stopař

Scheduled Pinned Locked Moved Tracker
    15 Posts 7 Posters 606 Views 7 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • FlorianJaF Offline
      FlorianJa @Jan Buriánek
      last edited by

Nevim, jestli to nekomu pomuze, ja jsem s tim bojoval pred par lety a nakonec jsem to vyresil tak, ze si proste sve zaznamy z gps prozenu skriptem, ktery mi prepise nadmorskou vysku pro vsechny body tou "spravnou", kterou vraci mapy.cz.

Navod jak s api pracovat muzete najit napriklad zde https://developer.mapy.com/cs/rest-api/funkce/api-pro-nadmorskou-vysku/

Jan BuriánekJ Jan KuchařJ 2 Replies Last reply Reply Quote 0
      • Jan BuriánekJ Offline
        Jan Buriánek Mapsters Premium @FlorianJa
        last edited by Jan Buriánek

@FlorianJa Výše uvedená analýza je dělána v mém editoru gpxmapy.cz, který uvedenou funkčnost obsahuje. Ve výškovém profilu v menu profilu (tři černé tečky) je volba "načíst a zobrazit ele z modelu terénu" (zatržítko s ikonou tří modrých teček). Po načtení dat je pak v menu profilu možnost "převzít ele z modelu do stopy".
        Je možné profily porovnávat a zvětšovat detail až na jednotlivé body stopy. Je také možné editovat profil - měnit jednotlivé výškové body, nebo úseky narovnat do přímky. Zobrazuje se také proložený (filtrovaný) graf, ze kterého se počítá převýšení a jdou mu měnit parametry. Je možné zapnout i graf letu, který ukazuje rozdíl naměřené hodnoty mínus hodnoty z modelu terénu. A mnoho další funkcí s profilem 🙂

FlorianJaF 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • FlorianJaF Offline
          FlorianJa @Jan Buriánek
          last edited by

@Jan-Buriánek ja si uplne nevsiml, ze odpovidam vam a ne celkove do vlakna. Bylo to mysleno jako rada pro lidi, co se s tim potykaji. Na nadmorskou vysku z gps se proste nelze spolehat a je lepsi si ji pregenerovat, at uz za pomoci vasi appky nebo nejakym custom scriptem, jako to delam treba ja 🙂 Mimochodem ta vase stranka umi opravdu hodne veci, sikovne pro lidi, co si s gpx soubory chteji hrat

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • Jan BuriánekJ Offline
            last edited by

@FlorianJa OK, dík 🙂
            Je jedno, kam jste kliknul odpověď, moje reakce by byla stejná, také odpovídám univerzálně, i pro ostatní.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • Jan KuchařJ Offline
              Jan Kuchař Local expert Backseat navigator Master trip planner @FlorianJa
              last edited by

@FlorianJa
              Otázkou je co je to "Správná" nadmořská výška jak píšete.
              Mapy.com vracejí pro danou souřadnici nadmořskou výšku z modelu terénu,
              což ne vždy je ideální. Mapy.com ignorují mosty a tunely takže vrátí nadmořskou výšku jako kdyby jste šel tou roklí přes kterou vede most, nebo lezl přes kopec kterým vede tunel.
              Za běžné situace to asi problém nebude, ale pokud se pohybujete třeba někde v Alpách kde je těchto mostů a tunelů spousta tak vám to pak ve výškovém profilu udělá pěkný cirkus taková náhrada

FlorianJaF 1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • FlorianJaF Offline
                FlorianJa @Jan Kuchař
                last edited by

@Jan-Kuchař je to lepsi nez originalni hodnoty z gps 🙂 lepsi reseni nemam a za me to staci, nepouzivam to buhvi na co, jen jako orientacni hodnoty. Pokud byste chtel byt precizni, tak pro vypocet usle vzdalenosti take nemuzete pouzit jen rozdil souradnic, ale musel byste brat v potaz prave i nadm. vysku, z meho pohledu je to vsak zbytecne prekombinovane

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • Jan BuriánekJ Offline

@FlorianJa K tomu zohlednovani vysky pri mereni delky pisu hodne na mem webu. Neni to az tak jednoznacne.
                  Na gpxmapy.cz dejte "rychle funkce", treti zalozka "dalsi moznosti" a "moznosti mereni na stope". Tam je v napovede dole "jak se projevi vyskovy profil pri mereni delky".
                  Podrobne tam popisuji mozne varianty a je tam i tabulka, ktera ukazuje, o jak velke odchylky a za jakych podminek se jedna.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • Zmilicka XcxZ Offline
                    Zmilicka Xcx Premium @Jan Buriánek

@Jan-Buriánek Dobrý den, já mám to samé z dat z víkendu - plánovaná trasa byla na převýšení cca 2500m, ale výsledek přes 6000m
                    tohle je co nejpřesněji naplánovaná trasa podle toho, co jsem ušla:
                    7801be07-8b6a-4e29-9c30-4ca0fbfcd62e-image.png

... Výsledek ze stopaře je :
                    2cdb94d7-f287-435c-9e60-1808dcf9b3c5-image.png

o 4000m více. Chápu, že tam mám pár rozhleden, ale o 4000m je hodně špatná odchylka.

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                    • Standa KomínekS Offline
                      Standa Komínek Premium Master trip planner @Zmilicka Xcx
                      last edited by

@Zmilicka-Xcx Také potvrzuji stejný problém. Řešení je celkem "jednoduché" - aktivitu ze Stopaře exportovat, znovu importovat a při importu vybrat "výšku převzít z modelu terénu". Pak tuto aktivitu uložit a původní smazat 🙂

Úsek z plánovače:
                      plánovač.jpg

Záznam ze Stopaře:
                      stopař_dle gps.jpg

Importovaný záznam ze Stopaře s výškovým modelem terénu:
                      stopař_dle modelu.jpg

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                      • Jan BuriánekJ Offline
                        Jan Buriánek Mapsters Premium @Standa Komínek

@Standa-Komínek
                        To má ale jednu podstatnou vadu: pro ty, kteří používají pozastavování stopaře - těm se zruší zastávky a importovaná stopa má pak celkový čas a menší průměrnou rychlost (rychlost z celku, ne jen za pohybu). Takže to bych nedoporučoval.
                        Ve statistikách, tedy v přehledech celkové nastoupané metry nejsou, takže jejich odchylka nevadí tolik, jako odchylka času a rychlosti, uměle vytvořená předěláním aktivity přes export/import. Leda ten export ještě přetáhnout přes gpxmapy.cz, kde je možnost zastávky převést na segmenty a pak to bude správně. To už je ale překombinované.
                        Pro ty, co pozastavení stopaře nepoužívají je Standou uvedené řešení použitelné.

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • Standa KomínekS Offline
                          Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Buriánek
                          last edited by Standa Komínek

@Jan-Buriánek Jo, problém s pauzami mi nedošel, ačkoliv jsme to spolu zrovna nedávno řešili 🙂
                          Nicméně, chtěl jsem tady hlavně ukázat, jak moc dokáže výškový záznam z GPS ustřelit oproti skutečnosti. Zrovna na tomhle příkladu je to totiž dost extrémní.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • First post
                            Last post