Community mapy.com Mapy.com Community
    • Categories
    • Popular
    • Categories
    • Login

Offline mapy spotřebovávají data

Scheduled Pinned Locked Moved Offline maps
    13 Posts 8 Posters 237 Views 8 Watching
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Petr KomínekP Offline
      Petr Komínek Premium
      last edited by

Ano měl jsem stejný problém jako v tom odkazovaném vlákně. Dlužno dodat že typ navigace byl rychlá s provozem, projížděl jsem přes třeba 1é průjezdních bodů v několika zamích a v každé zemi jsem měl nastaveno zda se má nebo nemá vyhýbat placeným úsekům a jako podkladovou mapu jsem měl nastavenou turistickou mapu (což by ale za mě mělo být zcela jedno, jelikož ta turistická mapa byla stažena offline). Při samotné navigaci to možná až tak moc dat nespotřebovalo. Ale když jsem si potom večer ve stanu zkoušel přeplánovávat trasu na další den, tak po této činnosti jsem měl za den spotřebu 500 MB dat. celková statistika je na 5000 ujetých km s offline mapou spotřebováno 1.6 GB dat aplikací mapy.com. Ale to už jsem pak ta data raději vypínal, jinak by to bylo mnohem více. Pravda jsou v tom i zobrazení recenzí a fotek. Nicméně těch uváděných 500 MB dat to sežralo čistě při navigaci / změnách v naplánovoáé trase a uložení nově naplánované trasy do mých map. Nic z toho by podle mě nemělo vygenerovat víc než jendotky MB dat.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
      • Matrin ŠimekM Offline
        Matrin Šimek
        last edited by Matrin Šimek

Dobrý den,

mám podobnou zkušenost, měl jsem stažené offline mapy Slovinska (premium) a při navigaci v autě jsem zjistil, že v místě se slabším signálem nebyla načtena mapa detailně (při průjezdu obcí byla zobrazena jen silnice), tak jsem vypnul data a hned se zobrazila detailní (offline) mapa s budovami v okolí. Všiml jsem si toho asi až po dvou dnech, za tu dobu dělala spotřeba dat cca 700MB. Přidávám tento poznatek jako možnou stopu pro vývojáře. Děkuji

EwelinaE 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • EwelinaE Offline
          Ewelina Mapy.com Team Premium @Matrin Šimek
          last edited by

@Matrin-Šimek Dobrý den,
          ano, pokud máte zapnutá data, některé informace (POI, doprava, vyhledávání, stínový reliéf) se stahují online, aby vám poskytly co nejpřesnější údaje. Pokud chcete používat pouze offline mapy, je nejlepší být úplně offline.

Standa KomínekS Vladimír SladkýV 2 Replies Last reply Reply Quote 0
          • Standa KomínekS Offline
            Standa Komínek Premium Master trip planner @Ewelina
            last edited by Standa Komínek

@Ewelina Ano, pokud by se mapa načítala offline a k tomu online POI, doprava, apod., tak je to v pořádku. Ale z toho příspěvku vyplývá, že i mapové podklady to v danou chvíli tahalo primárně online, ačkoliv byly k dispozici offline...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • Vladimír SladkýV Offline
              Vladimír Sladký Premium @Ewelina
              last edited by

@Ewelina No a nedalo by se tedy jednoduše někam do nastavení přidat tlačítko, které by dočasně zakázalo stahovat ta data jenom aplikaci Mapy.cz?

Já totiž když jedu třeba někam na kole, tak musím mít ta data zapnutá jenom kvůli jiným aplikacím, které opravdu potřebují mít zapnutá ta data po celou dobu výletu a taky mi vadí, že právě Mapy.cz mi vždycky zbytečně plýtvají právě těmi daty, která mám na své předplacené kartě docela drahá a navíc jich mám málo a na nerootnutém telefonu už bohužel nemám žádnou možnost jak zabránit tomu, aby si aplikace Mapy.cz ta data po cestě netahala úplně zbytečně i když to v té chvíli při té navigaci na kole opravdu vůbec nepotřebuju.

Standa KomínekS 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                Standa Komínek Premium Master trip planner @Vladimír Sladký
                last edited by

@Vladimír-Sladký Zakažte v mobilu data pouze pro apku Mapy.com... Dříve jsem to takhle také řešil.

Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • Jan BuriánekJ Offline
                  Jan Buriánek Mapsters Premium @Standa Komínek
                  last edited by Jan Buriánek

@Standa-Komínek Ahoj, na to se ale právě p. Sladký ptá, jestli to jde - vypnout data jen pro Mapy.com. Zkoušel jsem se pohrabat ve svém Samsungu S20FE a nenašel jsem, jak to udělat. V nastavení v aplikacích je jen možnost "Povolit využití dat na pozadí", to lze zakázat, ale "Popředí" ne.
                  Když dám oprávnění a nahoře tři tečky "Všechna oprávnění", tak je tam např. "úplný přístup k síti" nebo "přijímání dat z internetu" apod., ale to jsou jen informace, že aplikace taková oprávnění má, tam to nejde měnit.

Otázka tedy je: jde nějak systémově vypnout internet (mobilní data) pro konkrétní aplikaci? Jak?

Luboš KopečnýL Standa KomínekS 2 Replies Last reply Reply Quote 0
                  • Luboš KopečnýL Offline
                    Luboš Kopečný @Jan Buriánek
                    last edited by

@Jan-Buriánek Tan např. Samsung Galaxy S24:

Nastavení - Připojení - Využití dat - Sítě povolené pro aplikace: vybrat požadovanou aplikaci a zvolit jednu ze tří možností:

• mobilní data nebo wifi
                    • pouze wifi
                    • preferovaná mobilní data
                    Jan BuriánekJ 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                    • Jan BuriánekJ Offline
                      Jan Buriánek Mapsters Premium @Luboš Kopečný
                      last edited by Jan Buriánek

@Luboš-Kopečný Jo! Dík. Já tušil, že to tam někde je...
                      Já to mám: Nastavení - Připojení - Použití dat - Sítě povolené pro aplikace: Mapy.com a volby

• mobilní data nebo Wi-Fi
                      • pouze Wi-Fi
                      • Pouze mobilní data

Čili stejně, jen trochu jiné překlady...

Stačí tedy zvolit "Pouze Wi-Fi" a nemělo by to spotřebovávat data.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                        Standa Komínek Premium Master trip planner @Jan Buriánek
                        last edited by

@Jan-Buriánek To se sice ptá, ale navrhoval kvůli tomu "nové tlačítko" přímo do aplikace Mapy.com. Proto jsem psal, že to jde i bez toho, což si se nakonec sám přesvědčil 🙂

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • First post
                          Last post